2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás Anne Frank édesanyja emlékére

2011. október 4. 16:37 MTI

Anne Frank édesanyja, Edith emlékére nyílt kiállítás Amszterdamban, a tárlaton nyaraláson készült fényképek és levelek is láthatók.

Az Edith Frank-Höllandernek, a második világháború idején írt naplójáról világhírűvé vált Anne Frank zsidó kamaszlány anyjának szentelt kiállítás hétfőn nyílt meg Amszterdamban az 1937-ben Peruba, majd a második világháború után az Egyesült Államokba emigrált Höllander család több tagjának jelenlétében.

"Amit Edithről tudnunk, jobbára csak annyi, amit Anne naplójában olvasható, és ez nem túl hízelgő" - mondta el Ronald Leopold, az amszterdami Anne Frank múzeum igazgatója. Az intézmény már rendezett kiállításokat Margot-ról, Anne testvéréről és apjáról, Ottóról is.

"Anne, mint sok kamaszlány, nehezen jött ki az anyjával. A kiállítással más képet akarunk rajzolni Edithről, aki vidám asszony volt és élvezte az életet" - jegyezte meg Ronald Leopold.

A 2012 márciusáig látogatható kiállítás bemutatja Edith ifjúkori éveit, utazásait a tengerhez vagy a hegyekbe, 1925-ben kötött házasságát, az olaszországi San Remóban tett nászútját, németországi életét, mielőtt 1933-ban Amszterdamba menekült volna családjával.

"Edith imádnivaló asszony és jó anya volt, csak ezt oly módon tette, hogy lányai ezt időnként nehezen értették meg" - mondta Dorothy Fraifeld Jenkins-Kronheim, Edith unokanővérének és barátnőjének lánya.

Edith 1945-ben halt meg az auschwitz-birkenaui lágerben, két lánya pedig a bergen-belseni koncentrációs táborban. Egyedült az apa, Otto élte túl a holokausztot.

A Frank család tagjai a második világháború idején a nácik által megszállt Amszterdamban rejtőzködtek egy hátsó épületben, amíg fel nem jelentették és 1944. augusztus 4-én őrizetbe nem vették őket. Egykori búvóhelyükön ma múzeum működik.

Anne naplóját, amelyben a bujkálás idejéről számolt be, a család egyik barátja, Miep Gies találta meg. A mintegy 70 nyelvre lefordított napló az egyik legolvasottabb mű a világon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár