2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lemondott a kambodzsai népirtást vizsgáló német bíró

2011. október 10. 16:02 MTI

Lemondott tisztségéről az ENSZ által támogatott kambodzsai bíróság német vizsgálóbírája, aki a vörös khmerek rémuralma (1975-1979) idején elkövetett népirtás felelőseit lenne hivatott felkutatni és bíróság elé állítani.

A testület hétfői közlése szerint Siegfried Blunk azután nyújtotta be lemondását, hogy a kambodzsai hatóságok - élükön Hun Sen miniszterelnökkel - több ízben értésére adták: nem akarnak további pereket látni. Blunkot és kambodzsai bírótársát, You Bunlenget ugyanakkor nemzetközi síkon számos bírálat érte. Ezek lényege az volt, hogy munkájukban "nem elég függetlenek" a helyi hatóságoktól. A Human Rights Watch emberjogi szervezet október elején emiatt lemondásra szólította fel a két bírót.

A bíróság fenntartása eddig mintegy százmillió dollárba került, ehhez képest viszont csupán egyetlen ítéletet hozott: 19 évi börtönre ítélte Kaing Guek Eavot a hírhedt S-21 számú fogolytáborban megkínzott és megölt mintegy 14 ezer ember halála miatt. Sokak szemében ez az egyetlen ítélet is túl enyhe volt.

A vörös khmerek kormányzása idején mintegy 1,7 millió ember - a délkelet-ázsiai ország lakosságának negyede - vesztette életét, többnyire kínzás, illetve kivégzés következtében. Hun Sen kormányfő - aki egykor maga is a vörös khmerek kádere volt - nem titkolja ellenszenvét a bírósággal szemben; szerinte a további vádemelések csak a régi sebeket szakítanák fel. A megölt milliók hozzátartozói viszont azt akarják, hogy szolgáltassanak nekik igazságot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár