2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fémdetektor találhatta meg Nagy-Britannia legnagyobb római kori kincsét

2011. október 20. 08:50 The Daily Telegraph

Egy brit amatőr régész találhatta meg Worcestershire-ben a szigetország legnagyobb római kori kincsét, amely az előzetes becslés alapján több millió fontot érhet. A hivatalos bejelentésre még várni kell.

A részletek egyelőre még nem ismertek, és a szerencsés megtaláló kilétét is homály fedi, a lelet értéke miatt pedig eddig csak a worcestershire-i megyei tanácsot értesítették. A kincs lelőhelyét, Bredon Hillt máris a Staffordshire Hoard-hoz, Nagy-Britannia legnagyobb angolszász arany- és ezüstgyűjteményéhez hasonlítják.

Roger White, a Birminghami Egyetem római kori régészettel foglalkozó munkatársa „érdekesnek” nevezte a leletegyüttest. „A két törzs szálláshelye között elhelyezkedő Bredon Hillnél nem volt komolyabb római tevékenység, de Worcesternél római kori alapokra bukkantunk, itt vasgyártás folyt” – mondta el White.

A hír gyorsan terjedt a brit fémkeresők közösségén belül, de eddig a beavatottak is csak keveset tudnak. A híresztelések szerint a worcestershire-i lelet az eddigi legnagyobb római kori kincs, amelyet Nagy-Britanniában találtak, hamarosan állítólag hivatalosan is bejelentik a hírt.

A staffordshire-i gyűjtemény 2009-es felfedezése óta a fémdetektorral járó kincsvadászok folyamatosan keresik az újabb nagy zsákmányt. A hatalmas lelet egy részét a Birmingham Museum & Art Gallery-ba látogatók végre megcsodálhatják, miután sikeresen lezárult az a kampány, amelynek az volt a tétje, hogy az ékszereket és harci eszközöket a régióban tudják-e tartani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár