2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Georgia legdélibb pontjáig is eljuthattak a konkvisztádorok

2011. november 4. 08:47 National Geographic News

A Georgia államban talált 16. századi ékszerek azt mutatják, hogy az Újvilág meghódítására érkező konkvisztádorok sokkal mélyebben járhattak a kontinensen, s nem mindenhol gyilkolták le az őslakosokat.

A felfedezés jócskán átírja Hernando de Soto 1539-1541-es észak-amerikai útvonalát. A kalandor úgy vélte, sikerül lemásolnia a spanyolok dél-amerikai példáját, akik felbomlasztották az inka birodalmat.

Öt évszázaddal később a Fernbank Museum of Natural History munkatársai az észak-amerikai vállalkozás során otthagyott üveggyöngyöket, vaseszközöket, illetve bronzból és ezüstből készített ékszereket találtak; a dél-georgiai lelőhely a leletekről a Glass Site nevet kapta.

Dennis Blanton projektvezető elmondta: korábban úgy gondolták, hogy de Soto és emberei a lelőhelytől 160 kilométerrel északra keltek át a folyón, ezért meg sem fordult a fejükben, hogy ennyire benyomultak volna a kontinensre keleti és déli irányba. A gazdag leletegyüttes a legnagyobb olyan 16. századi spanyol gyűjtemény, amelyet Florida területén kívül találtak meg az Egyesült Államokban.

A helyszínen végzett ásatások azt mutatják, hogy ott egy piramis alakú tető állhatott, amely valószínűleg ceremoniális célokat szolgált a helyiek számára. Valószínűleg ezt kereste fel de Soto is, aki ajándékokkal járulhatott a törzsfőnök színe elé; az egyelőre nem világos, hogy a spanyolok mit kaphattak, de Soto minden bizonnyal információt, szabad átjárást, s talán női kísérőket kért útjához.

De Soto és emberei 1540. március 30. és április 2. között járhattak a korában jelentős településnek számító Glass Site-nál; a hatszáz fős csapatot számos disznó és ló „kísérte” – olyan állatok, amelyeket az indiánok korábban soha nem láttak. A feljegyzésekből kiderül, hogy az indiánok kegyeinek elnyeréséhez de Soto istennek mondta magát. Arról egyelőre nincs tudomásunk, hogy a faluban lemészárolták volna a helyieket, viszont az indiánok megvendégelhették a spanyolokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár