2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem adják vissza a nácik által elárverezett Modiglianit

2011. november 10. 11:33 The Daily Mail

A beperelt New York-i milliárdos nem adja vissza azt a tulajdonában levő, Modigliani által festett, 25 millió dollárt érő műalkotást, amelyet a nácik egy zsidó műkincskereskedőtől loptak el és bocsátottak árverésre.

A Helly Nahmad Gallery tévesen állítja azt, hogy 1918-ban az ő birtokában volt az Ülő ember sétabottal című Modigliani-festmény – derül ki a festmény visszaszerzéséért indított per bírósági dokumentumában olvasható véleményből, amelyet Philippe Maestracci fogalmazott meg.

Az olajfestmény eredetileg Maestracci nagyapjáé, a Párizsban galériát nyitó Oscar Stettineré volt. A nácik közeledésének hírére a zsidó származású férfinek feleségével együtt menekülnie kellett, majd – Maestracci megfogalmazása szerint – „Hitler, a bukott művész megkezdte a világtörténelem legnagyobb műkincsrablását”. „A nácik elpusztították, rekvirálták, vagy külföldre adták a zsidó művészek alkotásait, amelyeket ’elfajzottnak’, vagy ’modernnek’ tartottak” – tette hozzá.

1944-ben egy aukción akartak túladni a Modigliani-festményen, amit Stettiner már nem tudott megakadályozni. Annak ellenére, hogy háború végén minden, a nácik által lebonyolított műkincsvásárlást semmisnek nyilvánítottak, a leszármazottnak nem sikerült visszakapnia a festményt, mivel azt pontatlanul címkézték fel.

A családtagok halála után Maestracci maradt az egyetlen örökös. 2008-ben tudomására jutott, hogy a nagy értékű festmény Helly Nahmad, a milliárdos David Nahmad fiának gyűjteményét gazdagítja, de attól a Sotheby’s aukciósház árverésén kíván megszabadulni. A 18 és 25 millió dollár közé taksált festménynek végül nem találtak új gazdát.

A műkincs visszaszerzéséért indított polgári perben elhangzott, hogy az 1944-es adásvételre a tulajdonos beleegyezése nélkül került sor, ezért az a nemzetközi jog szerint semmis, valamint hogy az örökös a festményt „annak tisztes piaci árán” vásárolná vissza.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár