2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leleplezték Reagan varsói emlékművét

2011. november 21. 13:46 MTI

Lech Walesa volt lengyel államfő leplezte le hétfőn Ronald Reagan néhai amerikai elnöknek a varsói kormányzati negyedben, az amerikai nagykövetséggel szemben felállított emlékművét.

A Szolidaritás független szakszervezet alapítója méltatta Reagan pótolhatatlan szerepét a kommunizmus megdöntésében, a világ felosztottságának felszámolásában. Beszédében feltette a kérdést: vajon Reagan nélkül a mai Lengyelország, Európa és a világ olyan lenne-e, amilyen? "Mint az akkori események résztvevője, azt válaszolhatom, hogy ez elképzelhetetlen" - felelte.

A világ képének megváltoztatásában Walesa szerint fontos szerepük volt Reagan olyan kortársainak is, mint II. János Pál pápa vagy Margaret Thatcher. "A maga helyén mindegyikük megtette azt, ami tőle függött, és ez mind hozzájárult a nagy sikerhez" - mondta Walesa.

A háromméteres emlékmű a szónoki emelvényen állva ábrázolja az Egyesült Államok 40. elnökét. A szobrászt, Wladyslaw Dudeket az a kép ihlette meg, amikor Reagan 1987-ben a berlini Brandenburgi kapu előtt híres szavait elmondta: "Gorbacsov úr, nyissa ki ezt a kaput! Gorbacsov úr, döntse le ezt a falat!"

Reagan a hadiállapot 1981. december 13-i bevezetése után egyértelmű erkölcsi támogatást nyújtott a lengyel demokratikus erőknek, s miközben más nyugati vezetők óvatosan nyilatkoztak a katonai kormányzás bevezetéséről, ő ezt a jó és a rossz harcának nevezte. 1990-ben, már elnöksége után, magánemberként látogatást is tett Lengyelországban, hogy ily módon is kinyilvánítsa támogatását a szabad Lengyelország iránt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár