2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Churchill kuzinja az oroszoknak kémkedett

2003. január 7. 16:00

Egy frissen felfedezett dokumentum-gyűjtemény szerint Sir Winston Churchill unokanővére - akitől egyébként nem álltak távol a bolsevizmus tanai - olyan párbeszédek részleteit árulta el orosz titkos ügynököknek, amiket a néhai brit miniszterelnökkel folytatott.

ennyi belefért
Clare 1885-ben született Londonban, Churchillel pedig amerikai édesanyja révén állt rokonságban. Angliában, majd az Ír Köztársaságban, később pedig Franciaországban járt iskolába. 1910-ben lett William Sheridan tőzsdeügynök felesége. Saját elmondása szerint a szobrászkodással Elisabeth nővérének halála után kezdett el foglalkozni. Hivatásául 1915-ben választotta a szobrászkodást és néhány, a modern történelem meghatározó alakjainak mellszobrait készítette el, így Churchillét, illetve az 1920-as, szovjetunióibeli utazásait követően Leninét és Trockijét is. Később Gandhiról is készített portrét.

David Stafford történész könyvében - "Churchill és a Titkosszolgálat" - azt sugallja, hogy Churchill tudott a brit hírszerzés (MI5) tervéről. Arról, hogy Clare-t fel kívánták használni orosz politikusok hamis információkkal való ellátására.

Stafford szerint "a mélyen elkötelezett, anti-bolsevik ideológiákkal terhes időszakban a Clare Sheridan epizód különösen intrikus részlete Churchill életének. Sajnos azok a források, amiket felhasználhattam könyvemhez, kétértelműek, de még több az, ami még feldolgozásra vár."

Feltételezhetően Churchill maga is bízott abban, hogy unokanővérének bolsevik kapcsolatai lehetővé teszik Clare alkalmazását komolyabb akciókban is, de a történet még mindig tele van homályos részletekkel.

A dokumentumok szerint egyébként az MI5 nagyon messzire elment ügynökei, de még kettős ügynökei védelmében is. Nem egyszer előfordult, hogy - feddhetetlenségük biztosítása érdekében, illetve elkerülendő a lebukást -, ügynökeiknek megengedték hazai célpontok bombázását is. Nem egy irat szerint egy-egy erőmű vagy akár élelmiszerraktár lebombázása is azt bizonyította a németeknek, hogy ügynökeik mennyire hatékonyak és ami talán még fontosabb volt: megbízhatóak. Valójában azonban ezek az ügynökök brit beleegyezéssel adhatták ki ezeket az információkat. És ha belegondolunk a Coventry elleni német légitámadásba, akkor ez nem is olyan hihetetlen.

Az iratokból egyelőre nem lehet megtudni, hogy Clare mennyire tudott saját beszervezéséről. Sokkal inkább valószínű az, hogy semmit sem sejtett erről. Sőt, még somolyghatott is magában, amikor Churchill - mintegy véletlenül - elejtett néhány "bizalmas" információt két fogás között a vasárnapi ebéd alkalmával. Amiket aztán Clare boldogan osztotta meg elv-társaival. Pedig ha valakinek, akkor egyedül Churchillnek volt igazán oka mosolygni unokanővérén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár