2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Második világháborúban elrabolt festmény került vissza Varsóba

2011. december 7. 17:57 MTI

Visszakerült a varsói Nemzeti Múzeumba Leon Wyczólkowski Ifjú hölgy portréja a festő műhelyében című festménye, amelyet valószínűleg az 1944-es varsói felkelés idején vagy közvetlenül azután vittek el a megszálló német csapatok vagy a lengyel főváros közelében állomásozó magyar alakulatok.

A festmény nyomára 2009-ben bukkant egy lengyel művészettörténész a düsseldorfi Peter Karbstein aukciós ház honlapján. A műtárgy felismerésében a szerencse is szerepet játszott, mivel a képet a világháború előtti múzeumi leltárban csak fénykép nélkül dokumentálták. Reprodukció hiányában a festmény még a lengyel gyűjteményekből elrabolt műkincsek hivatalos listáján sem szerepelt, ami lehetetlenné tette a hivatalos visszaszerzést is. Ezért a külügyminisztérium nem vállalta az esetleges tévedés jogi következményeit, és nem vonatta vissza az aukciót.

A gyászruhás asszonyt ábrázoló képet 3 ezer eurós, nevetségesen alacsony kikiáltási áron kínálták eladásra. Magángyűjtők, egy varsói kiadó tulajdonosai vásárolták meg 50 ezer euróért, majd a varsói Nemzeti Múzeumnak adományozták az alkotást - írta a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap.

A német aukciós ház szerint a festmény akár fél Európát is bejárhatta. A kép tulajdonosai azt állítják, hogy azt az 50-es évek végén Spanyolországban vásárolták meg egy elszegényedett magyar arisztokrata nőtől. Rejtélyes a műtárgy előélete, mivel a magyar szálat csak ez az egy nem megerősített forrás említi. Az viszont bizonyos, hogy a varsói Nemzeti Múzeumból 1944 nyarán, illetve őszén tűnt el.

2011-ben már több, a világháborúban elrabolt műkincs került vissza Lengyelországba, köztük a legértékesebb, Aleksander Gierymski Narancsárus nő című képe is. Szakértők azt hangsúlyozzák, hogy a válság miatt egyre több ilyen festmény tűnhet fel aukciókon világszerte.

Leon Wyczólkowski a XIX. és XX. század fordulójának egyik legkiemelkedőbb lengyel festője és grafikusa. Varsóban, Krakkóban és Münchenben tanult. Korai realista alkotásai után az impresszionizmus hatása érződött művészetében, később a grafika mellett kötelezte el magát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár