2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több őse volt a kutyának

2012. január 26. 08:56

33 ezer éves háziasított kutya maradványait találták meg egy szibériai barlangban. Ez lehet a történelem egyik legkorábbi domesztikált négylábúja.

Egy ezzel egyidős lelet is előkerült egy belgiumi barlangban, ami azt jelenti, hogy a modern kutya háziasítására több helyen került sor az őskorban. Az "ember legjobb barátjának" így több őse lehet, ez ellentétben áll azzal, amit a korábbi DNS-vizsgálatokat állítanak.

Mindkét maradvány háziasított kutyáé volt – erősítette meg Greg Hodgins, az Arizoniai Egyetem munkatársa, a felfedezésről írt tanulmány társszerzője. „A farkasok pofája hosszú volt, fogaik pedig nem tömött sorban helyezkedtek el. A domesztikálással a pofa lerövidült, az állkapocs kiszélesedett, a fogak megsűrűsödtek” – fejtette ki Hodgins.

Az Altáj-hegységben talált lelet jó állapotban maradt fenn, így több vizsgálatot is el tudtak rajta végezni, kezdve a koponyán, a fogakon, sőt az alsó állkapcson is, amivel a legutóbbi leletek esetében hiába próbálkoztak.

A kutatók a gyorsító tömegspektrométer segítségével tudták megmérni a radiokarbon mennyiségét. A kutatás eredménye szerint a két állat időben megelőzte az utolsó jégkorszakot (Last Glacial Maximum), de minden bizonnyal egyik kutya leszármazottjai sem élték túl az időszakot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár