2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Életfogytiglani a kambodzsai hóhérnak

2012. február 3. 14:49 MTI

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a kambodzsai vörös khmerek egykori legnagyobb kínzóközpontjának volt vezetőjét az ENSZ védnökségével felállított bíróság a fellebbviteli eljárásban pénteken kihirdetett ítéletében. Ez a bíróság első jogerős ítélete.

A "Douch" néven ismert, 69 éves Kaing Guek Eav irányította a vörös khmerek legnagyobb kínzóközpontját, ahol 1975 és 1979 között 15 ezer embert kínoztak meg, majd végeztek ki.

2010 júliusában nem jogerősen 30 évi börtönbüntetésre ítélték, de a fellebbviteli ügyben eljáró bírói tanács ezt most életfogytig tartóra súlyosbította, arra hivatkozva, hogy az első fokú ítélet nem állt arányban a Douch által elkövetett bűncselekmények súlyával.

A 30 évi szabadságvesztés gyakorlatilag azt jelentette volna, hogy Douch 18 év múlva szabadulhat, mert büntetésébe beszámítanák az eddig őrizetben eltöltött időt. Ez elfogadhatatlan lenne az egykori túlélők számára.

"Doucht" 1999-ben tartóztatták le, háborús és emberiesség elleni bűntettek, kínzás és előre kitervelt gyilkosságok vádjával állították bíróság elé 2009-ben. A per tárgyalásán Kaing Guek Eav elismerte felelősségét a börtönben elkövetett bűnökért, és bocsánatot kért a vörös khmerek áldozataitól. A vörös khmer rezsim összesen csaknem kétmillió ember halálát okozta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár