2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Karl May él

2012. február 27. 09:43 MTI

Németországban Karl May emlékévet tartanak a vadnyugati kalandregényeivel világsikert aratott német író születésének 170., és halálának 100. évfordulója alkalmából.

A rendezvénysorozat a Karl May él! című kiállítás megnyitójával kezdődött szombaton, az író születésének évfordulóján. A Szászország tartománybeli Hohenstein-Ernstthalban, az író szülőházban rendezett kiállítás mellett az év végéig csaknem száz további rendezvényen, tárlaton, felolvasóesten, könyvbemutatón emlékeznek Winnetou és Old Shatterhand atyjára.

A kettős jubileum mellett egy harmadik évfordulót is megünnepelnek, hiszen ötven éve készült Az Ezüst-tó kincse című NSZK-jugoszláv westernfilm, amelyet 16 további koprodukció követett Karl May munkái alapján. A legendás filmek köré például Berlinben júliusban háromnapos fesztivált szerveznek, amelyen a sorozat valamennyi darabját levetítik.

A születésnap után alig öt héttel, március 30-án következik az emlékév másik kiemelt napja, a halálozás évfordulója, amelynek alkalmából az író sírjánál - az ugyancsak szászországi Radebeulban - tartanak megemlékezést.

Karl May minden idők legsikeresebb német regényírója. Munkái eddig világszerte 200 millió példányban keltek el, és 42 nyelven - legutóbb albánul és kurdul - jelentek meg. Az első film 1920-ban készült Karl May-regény alapján, az első hangosfilm pedig 1936-ban, és 1958-ban mutatták be az első olyan színes filmet, amely egy Karl May-művet dolgoz fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár