2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Örökségükért küzdenek a Titanic hajóorvosának leszármazottai

2012. február 27. 17:24 MTI

Egy jótevő segítségében bízva szeretnék visszakapni örökségüket a mintegy száz évvel ezelőtt elsüllyedt Titanic egykori hajóorvosának leszármazottai: a hamarosan árverésre kerülő levelet mindössze néhány nappal az óceánjáró elsüllyedése előtt írta az orvos, aki maga is életét vesztette a katasztrófában.

A néhai John Edward Simpson által papírra vetett kétoldalas levél a becslések szerint legkevesebb 50 ezer dollárért (10,7 millió forintnyi összegért) kel majd el a New York állambeli Long Islanden péntekre meghirdetett árverésen. A Titanic másod- és harmadosztályon utazó vendégeit ellátó orvos 1912. április 11-én, mindössze pár nappal a hajó elsüllyedése előtt írta a levelet az írországi Belfastban - az óceánjáró "szülővárosában" - élő édesanyjának.

Szavait RMS Titanic fejlécű jegyzetpapírra rótta a 37 esztendős Simpson, aki arról számolt be édesanyjának, hogy a kabinja jóval tágasabb annál, mint amilyet a Titanic testvérhajóján, az Olympic fedélzetén végzett munkája során kapott.

Simpson rokona, John Martin szerint a családnak jelenleg nincs elég pénze, hogy megvásárolja a levelet, de nagyon szeretnék, ha az visszakerülne Belfastba. "Nagyszerű lenne, ha találnánk egy jótevőt, aki megvásárolná és visszajuttatná Észak-Írországba, hogy a nagyközönség is láthassa" - mondta a férfi, aki az egykori hajóorvos testvérének a leszármazottja.

A levél az írországi Queenstownban - mai nevén Cobh - "ért partot": ez volt a Titanic utolsó állomása, mielőtt útnak indult az Egyesült Államokba. Simpson édesanyja megkapta a küldeményt, amelyet a család azután nemzedékeken át őrzött. Martin közlése szerint a néhai hajóorvos 81 esztendős menye azonban 15 évvel ezelőtt odaadta a levelet egy holland Titanic-rajongónak.

A család ezután nyomát vesztette az örökségnek, egészen addig, amíg meg nem tudták, hogy a Philip Weiss Auctions árverésén kerül kalapács alá. Ugyanezen az aukción licitálhatnak majd az érdeklődők a katasztrófát túlélő Charles Lightoller másodtiszt által írt beszámolóra is, amely az óceánjáró elsüllyedésének utolsó pillanatait örökíti meg. Lightoller levele várhatóan 20 ezer dollárért cserél gazdát az árverésen.

A Titanic a nemzetközi vizeken tett első útján, 1912. április 15-én süllyedt el, miután jéghegynek ütközött. 1985-ben Robert Ballard oceanográfus fedezte fel a roncsot, nagyjából 645 kilométerre a kanadai Új-Fundland partjaitól. A katasztrófában több mint 1500 ember vesztette életét a 2228 főnyi utas és legénység közül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár