2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Orvosszakértők vizsgálják Oroszlánszívű Richárd szívét

2012. május 31. 08:53

Oroszlánszívű Richárd szívének apró darabját vizsgálja egy elismert francia orvosszakértő, aki azt próbálja megfejteni, hogy pontosan milyen baktérium ölte meg az angol királyt. A kutatók rendelkezésére csupán 1-2 milligrammnyi minta áll, de reményeik szerint ebből is levonhatók a végső következtetések.

I. Richárd angol király 42 éves korában hunyt el, miután egy számszeríj megsebezte, a sérülését pedig nem tudták rendesen kezelni. Philippe Charliernek – aki arról ismert, hogy korábban eloszlatta azon közkeletű feltételezést, miszerint Napóleont brit fogvatartói mérgezték meg – jutott a megtisztelő feladat, hogy megvizsgálhatja a Szentföldet is megjárt angol uralkodó szívének féltve őrzött darabját.

A vérmérgezésben elhunyt Richárdot bátorsága, brutalitása és heves vérmérséklete tette híressé. Angliát vaskézzel kormányozta apja, II. Henrik halálától, 1189-től 1199-ig. A francia médiában csak a temetők Indiana Jones-ának nevezett Charlier jelenleg azt kutatja, hogy milyen baktérium végzett Richárddal, s hogy milyen balzsamozási technikák álltak az emberek rendelkezésére a korban.

A kutató és csapata akkor került először reflektorfénybe, amikor megállapították, hogy a Vatikán által hitelesnek vélt csontok valójában nem Jeanne d’Arctól, hanem egy macskától és egy múmiától származnak. Máskor pedig azt sikerült bebizonyítani, hogy II. Henrik francia király legkedvesebb szeretője, Diane de Poitierst halálát mérgezés okozta; a hölgy az örök élet arany elixírjétől hunyt el.

Charlier most a roueni gótikus katedrálisban évszázadokon át őrzött hamvakat fogja megvizsgálni; az orvosszakértő szerint a szív körülbelül egy százalékának megfelelő 1-2 milligrammnyi minta elegendő lesz ahhoz, hogy végső konklúziót vonjanak. „Ez egy orvosszakértői kihívás. A lehető legkisebb mintából a legtöbb információt akarjuk kinyerni” – nyilatkozta Charlier.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár