2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Többmilliós adomány a Varsóban épülő zsidótörténeti múzeumnak

2012. július 3. 15:41 MTI

Jelentős adományhoz jutott a Varsóban épülő Lengyel Zsidók Történetének Múzeuma (MHZP), amelynek fő tárlatát Jan Kulczyk, a leggazdagabb lengyel üzletember 20 millió zlotyval (4,7 millió euróval) támogatta.

Bogdan Zdrojewski kulturális és nemzeti örökségi miniszter szerint a lengyel közintézmények történetében a hétfői adomány a legnagyobb egyszeri magánszemély nyújtotta támogatás - olvasható a Gazeta Wyborcza című napilap keddi kiadásában.

Az eredetileg a varsói gettófelkelés kitörésének 70. évfordulóján, 2013 áprilisában megnyitni tervezett kulturális intézmény székháza már csaknem elkészült, átvétele őszre várható, azonban a mai napig nem tudni, ki vállalja az intézmény vezetését. A kiállítást 2013 októberében nyitják meg.

A mintegy 200 millió zlotys (47 millió eurós) beruházás költségein a kulturális és nemzeti örökségi tárca, valamint a főváros osztozik, míg a lengyel zsidók ezeréves történetét bemutató fő tárlat finanszírozása egészen hétfőig kérdéses volt. A nyolc multimédiás egységből álló kiállítás létrehozásához szükséges 117 millió zlotys (27,7 millió eurós) támogatás megszerzését a Zsidó Történeti Intézet (ZIH) alapítvány vállalta, de csak az utolsó hetekben sikerült nagyobb bőkezűségre bírnia az utolsó adományozót. A lengyel üzletemberen kívül két amerikai jótékonysági szervezet, a Taube Philanthropies és a Koret alapítvány ajánlott fel csaknem 5,5 millió eurót a fő tárlatra.

A lengyel lap értesülései szerint a kiállítás legnagyobb szponzora a Taube volt, amely összesen mintegy 12,7 millió eurót adományozott a múzeumnak, amelynek megvalósulását az utóbbi tíz évben több magánszemélyen és alapítványon kívül a német kormány is támogatta.

A főváros német megszállása idején létrehozott, majd földig rombolt gettó területén épülő múzeum a középkortól egészen napjainkig mutatja be a lengyelországi zsidók történetét. A már látogatható honlappal rendelkező múzeum (www.jewishmuseum.org.pl) a tervek szerint az emlékezés és párbeszéd helye lesz, ahol a fiatal nemzedékeket toleranciára és megbecsülésre nevelik. A nyolcrészes fő tárlat koncepcióját szerdán multimédiás bemutatókban prezentálják az épülő székházban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár