2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az Északi-tenger Atlantisza

2012. július 4. 11:21 MTI

Az Északi-tenger "Atlantiszát", az évezredekkel ezelőtt elsüllyedt Doggerlandet mutatja be a Royal Society nyári londoni tudományos kiállítása.

Doggerland Észak-Skócia, Dánia és a Csatorna-szigetek között terült el, és a feltételezések szerint sok tízezer embernek szolgált otthonául, mielőtt elnyelték volna a hullámok. A szakemberek úgy vélik, hogy a földet fokozatosan hódította el a tenger i.e. 18 000 és 5500 között, az elsüllyedt világot tizenöt éve kutatják a St. Andrews Egyetem, a Dundee-i Egyetem és az Aberdeeni Egyetem kutatói - olvasható a BBC News hírei között.

"Doggerland Európa szíve volt" - emelte ki a kutatásokat megszervező Richard Bates, a St. Andrews Egyetem geofizikusa. Elmondta, régóta feltételezték, hogy létezhetett egy elveszett világ, erre utalt a halászok által az Északi-tengerből kiemelt emberi csontok sokasága, a kutatásokat azonban csupán az utóbbi években kezdhették el az olajtársaságokkal együttműködve. Így kezdték fokozatosan megismerni az elveszett világot.

Az őskori fák maradványai, kőeszközök, mamutok fosszílizált maradványai, valamint az olajkutató cégek geofizikai adatai segítettek rekonstruálni az Északi-tenger "Atlantiszát". A kutatások alapján Doggerland egy hegyes-völgyes vidék volt, nagy tavakkal és kiterjedt mocsarakkal. Ahogy emelkedett a tengerszint, a végén már csak a hegycsúcsok kandikáltak ki szigetekként a vízből.

A pollenek, magvak alapján a kutatók meghatározták Doggerland növényzetét, valamint "eltartóképességét", azaz hogy körülbelül mekkora lakosság élhetett a területen. A program folytatásaként a kutatók az esetleges temetkezéseket, menhireket (magányos köveket), valamint mamutok maradványait keresik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár