2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csupa rejtély az életnagyságú ősi oroszlánszobor

2012. július 31. 10:01

Két, Törökországban kiásott, életnagyságú ősi oroszlánszobor tartja izgalomban a kutatókat. Az archeológusoknak egyelőre fogalmuk sincs, hogy milyen célokat szolgálhattak a gránitból kifaragott nagymacskák.

Az i.e. 1400-1200 közé datált, egyenként öttonnás szobrok egy megszentelt vízforrás emlékművének lehettek a részei – adtak egy lehetséges magyarázatot a kutatók. Az életnagyságú oroszlánokról egyelőre annyi biztosat lehet tudni, hogy azokat a hettiták készítették, akik abban az időben hatalmas birodalmat irányítottak, s a Törökország hegyes vidékein élő ázsiai oroszlán (Panthera leo persica) adhatta az ihletet a kőfaragóknak.

A kutatók az American Journal of Archaeology című folyóiratban ismertették kutatásuk eddigi eredményét. A két oroszlánszobor stílusában különbözik egymástól, s minden bizonnyal két különböző szobrász készítette őket. A törökországi Karakizban talált alkotás a szépen kidolgozott izomzatával és a gránitdarab hátára tekeredő farokkal különösen élethű. A két szobrot két darabban találták meg, szakértők szerint az illegális műkincskereskedők abban a reményben robbantották fel őket, hogy bennük rejtett kincsekre lelnek.

„A szobrászok bizonyára tudták, hogyan néz ki egy oroszlán” – nyilatkozta Geoffrey Summers (Middle East Technical University) a LiveScience tudományos portálnak. Hozzátette: a régészeti és írásos bizonyítékok is arra utalnak, hogy az ázsiai oroszlán – amelyből mára egyetlen példány sem él Törökországban – igen elterjedt volt Anatóliában, néhányukat a hettiták vermekben tartották fogva. Szerinte a szobrok egy megszentelt forrást jelölhettek, a hettitáknál ugyanis nagyon fontos szerepet töltött be a természet, aminek vallási jelentőséget tulajdonítottak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár