2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A genetika írhatja át Skócia történelmét

2012. augusztus 16. 14:32

A skót genetikailag a világ egyik legváltozatosabb népe - állítja egy új könyv, amely a hagyományos nézetekre rácáfolva nyugat-afrikai, ázsiai és szibériai ősöket feltételez.

A skót, amelyről sokáig azt hitték, hogy etnikailag főleg skótokból, keltákból, írekből és vikingekből áll, valójában az egyik legváltozatosabb nemzet a világon – állítja Alistair Moffat, aki szerint a skótok DNS-ének feltérképezése és az eredmények az egész ország történetét átírhatják.

„A magyarázat egyszerű” – kezdte okfejtését a szakember. „A kontinens szélén helyezkedünk el, az emberek pedig északnyugati irányba vándoroltak, s már nem mentek tovább. Összegyűjtöttük őket” – fogalmazott Moffat.

Moffat és kollégái kutatásuk során arra a megállapításra jutottak, hogy a skótokban nyugat-afrikai, arab, délkelet-ázsiai és szibériai vér csordogál. „A nyugat-afrikai származás a 18. században gyökerezik, ezért minden bizonnyal a rabszolgakereskedelemmel hozható összefüggésbe” – olvasható az edinburghi nemzetközi könyvfesztiválra megjelent The Scots: A Genetic Journey című könyvben.

A genetikus azt is elmondta, hogy minden skót férfiban van egy százaléknyi berber is. Ezt rejtélynek tartja, de úgy vélekedik, hogy a középkori córdobai kalifátusból érkező emberek penetrációja nagy méreteket öltött. A kutatók a római kori illír-vonalra is egyértelmű magyarázatot találtak: a skót síkságot ugyanis az ókorban a rómaiak foglalták el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár