2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Franciaország vizsgálja Arafat halálának ügyét

2012. augusztus 29. 09:43 MTI

A Mahmúd Abbász vezette Palesztin Hatóság üdvözölte kedden, hogy a nanterre-i ügyészség vizsgálatot indított Jasszer Arafat 2004-ben bekövetkezett halála ügyében. A nyomozást az ügyészségen azután rendelték el, hogy a Palesztin Hatóság egykori elnökének özvegye, Szúha Arafat feljelentést tett ismeretlen személy ellen gyilkosság miatt.

"Üdvözöljük ezt a döntést" közölte Száeb Erakát palesztin főtárgyaló, hozzátéve, hogy Abbász elnök "hivatalosan kérte Francois Hollande francia elnöktől, segítsen kivizsgálni Arafat volt elnök mártírhalálának a körülményeit".

A nyomozást a nanterre-i ügyészségen azután rendelték el, hogy a Palesztin Hatóság egykori elnökének özvegye, Szúha Arafat feljelentést tett ismeretlen személy ellen gyilkosság miatt. A palesztin vezető 75 éves korában, 2004 októberében lett súlyos beteg Rámalláhban. Onnan szállították a Párizs melletti Percy de Clamart katonai kórházba, ahol november 11-én meghalt. A mostani vizsgálatot azután indították meg, hogy erősen sugárzó polóniumot találtak a volt palesztin vezető személyes tárgyain, ami miatt felmerült a mérgezés gyanúja.

Száeb Erakat reményét fejezte ki, hogy "sikerül megismerni a teljes igazságot Arafat haláláról és mindarról, ami mögötte van", és "egy nemzetközi vizsgálat révén azonosítani lehet valamennyi érintett felet". A palesztin vezetés a Rafík Haríri volt libanoni kormányfő meggyilkolását kivizsgáló nemzetközi bizottsághoz hasonló testület felállítását kérte. Az izraeli külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy "Izraelt nem érinti" a franciaországi vizsgálat megindítása.

"Az ellenünk felhozott fura vádaskodások ellenére Izrael nem érzi magát érintve a vizsgálat által" jelentette ki Jigal Palmor, hozzátéve, hogy "reméli, a vizsgálat teljes egészében fényt derít az ügyre". Arafat unokaöccse, Nászira ak-Kidva nemrégiben azzal vádolta meg Izraelt, hogy az mérgezte meg polóniummal Arafatot, és követelte a gyilkosság elkövetőinek megbüntetését. Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormánya azonnal kijelentette, hogy "Izraelnek nincs köze Arafat halálához".

Arafat, akit a félreállítására törekvő Izrael hadserege körbezárt rámalláhi elnöki hivatalban, 2002 áprilisa óta nem hagyta el az épületet, csak amikor Franciaországba utazott gyógykezelésre. Már a halála másnapján napvilágot láttak olyan találgatások, hogy Izrael mérgeztette meg, több magas rangú palesztin vezető is tett ilyen értelmű kijelentést. Számos palesztin meg van győződve arról, hogy a vezetőjüket, aki több gyilkossági kísérletet és repülőgép-balesetet túlélt, megmérgezték, mert halálát egészségi állapotának gyors romlása előzte meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár