2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elfelejtett indián csatateret találtak

2012. október 1. 08:53

Háromévnyi kutatás és régészeti feltárás után a Dél-oregoni Egyetem munkatársai megtalálták a Délnyugat-Oregonban lévő Hungry Hill-i csata, más néven a Grave Creek Hills-i ütközet helyét, ahol a helyi milícia rezervátumukból kijövő éhező indiánokra támadt, ám a rosszul felszerelt amerikai csapatok vereséget szenvedtek.

A Southern Oregon University Laboratory of Anthropology (SOULA) professzora, Mark Tveskov által vezetett csapat teljesen átvizsgálta a washingtoni, seattle-i és berkeley-i archívumokat, valamint kiterjedt méréseket végzett a helyszínen az egyetem hallgatói és indián törzsekből érkező önkéntesek segítségével. „A kutatási projekt célja, hogy a tragikus eseményeket megérthessük és a szélesebb közönség számára is elérhetővé váljanak a csata részletei” – nyilatkozta a régész. Bár az ütközet helyszínét már megtalálták, számos kérdés megválaszolatlan maradt a 150 éves rejtéllyel kapcsolatban.

A polgárháborút megelőző évtizedben a helyileg szervezett milícia és az amerikai hadsereg gyakran erőszakos úton érvényesítette a szövetségi törvényeket az indiánokkal szemben. Az 1850-es évek elején a konfliktus akkor kezdődött, amikor aranyat fedeztek fel a mai Oregon területén. A kisebb összecsapások már-már nyílt hadviseléssé nőtték ki magukat, amikor végül megállapodás született, véget vetve ezzek a kölcsönös támadásoknak. Ennek eredményeképpen az indiánok elvesztették a Bear Creek-völgyi területeiket, de cserébe megkapták a Table Rock rezervátumot.

1855 októberében az élelmiszerhiány, a kemény tél előszele és az egész családokat kipusztító betegségek következtében a takelma indiánok visszatértek a Rogue folyó menti Little Butte Creek dombjain fekvő korábbi településeikbe. Jacksonville bányaváros helyi milíciája a szerződés megszegése miatt megtámadta őket, s 23 indiánt (köztük nőket és gyermekeket) lemészároltak. Az indiánok válaszul az Oregon-Kalifornia vonalon élő bányászokra és telepesekre támadtak, akik az Andrew Jackson Smith kapitány vezette reguláris katonaság segítségével az elvonuló indián csapatok után mentek.

Egy kanyonban érték utol az őslakosokat, akik a Hungry Hill-i csata néven elhíresült ütközetben súlyos veszteségeket okoztak a rosszul felszerelt hadseregnek. Egyes források szerint az amerikaiak közül 39-en maradtak harcképtelenek, míg az indiánok közül 16-an hunytak el vagy sebesültek meg. Novemberben a reguláris csapatok ismét támadást indítottak a bennszülöttek ellen, azonban megint alul maradtak.

Grave Creek Hills, a csata helyszíne

Az ütközetről nem készültek feljegyzések, és egyik fél sem törekedett a részletek feljegyzésére, így csak rövid korabeli jelentésekből, későbbi emlékiratokból és szóbeli indián történetekből dolgozhattak a kutatók. A pontos helyszín azonban mindeddig ismeretlen volt számukra.

A siletz indián törzsből való Robert Kentta a New York Herald 1855. november 12-i számában talált egy cikket, amelynek névtelen szerzője korábban ismeretlen és hasznos információkat adott a csatáról. Tveskov munkatársai szerint az író August V. Kautz amerikai katonatiszt lehetett.

A Hungry Hill-i csata kutatása 2009-ben kezdődött. Az elmúlt időszak alatt egy 62 négyzetkilométeres területet vizsgáltak át a szakemberek; a csata helyére végül 2012 szeptemberében bukkantak. Az ütközet tényleges helyszínét egy 69-es kaliberű ólom puskagolyó megtalálása erősítette meg, amelyet 1842-ben egy Springfield muskétához gyártottak Delaware-ben, s igen elterjedt volt az Egyesült Államok hadseregében a 19. század közepén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár