2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Női csontokat rejt III. Richard sírja

2012. november 5. 09:05

Egy női csontvázat találtak a III. Richard angol király végső nyughelye után kutató régészek. A földi maradványok valószínűleg a rendház alapítójához tartozhattak.

A Leicesteri Egyetem régészei szeptemberben jelentették be, hogy emberi maradványokat találtak a város parkolója alatt fekvő történelmi templom romjainál. A felfedezést Nagy-Britannia szerte azóta is nagy érdeklődés övezi, különösen azért, mert az egyik csontvázon látott sérülések pontosan megfelelnek az utolsó Plantagenet-uralkodó haláláról szóló leírásoknak.

III. Richard súlyos gerincferdülésben (szkoliózisban) szenvedett, és bár Shakespeare drámájával ellentétben nem volt púpja, egyik válla magasabban volt, mint a másik. A rózsák háborújának veszteseként III. Richárd szerény temetésben részesült, a ferences rendi Grey Friars templomban helyezték végső nyugalomra. A templomot az 1530-as években rombolták le, ám a dokumentumok szerint a sír megúszta a pusztítást.

A kutatók most azt állítják, hogy az ott fellelt második csontváz a ferences rendház alapítójáé, Ellen Luenor lehet. Azonban míg a III. Richard csontjainak vélt leletek DNS-vizsgálatai meg nem erősítik az eredeti elképzelést, sokkal pontosabb kép a második felfedezett csontvázzal kapcsolatban sem fog kialakulni.

Mathew Morris kutatásvezető elmondása szerint nem számítottak arra, hogy a rendházon belül női csontokat találnak. Tudomásuk szerint legalább egy nő kapcsolatba hozható a ferences templommal, ez pedig nem más, mint Ellen Luenor, aki férjével együtt segédkezett a középkori rendház megépítésében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár