2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1935-ben is nagy volt a hírverés III. Richard körül

2013. február 14. 12:37

Nem ma kezdődött az 1485-ben elhunyt III. Richard sírja utáni hajsza: egy 1935 szeptemberében megjelent cikk azt állította, hogy valószínűleg a bosworthi csatában kegyetlenül meggyilkolt angol uralkodó koporsóját és csontjait találták meg Leicesterben.

A findmypast.com és a British Library közötti szakmai együttműködésnek köszönhetően - amely során mintegy 50 millió oldal dokumentumot digitalizálnak a szakemberek Nagy-Britannia történetének elmúlt kétszáz évéből - derült fény arra az 1935. szeptemberi 7-i újságcikkre, amely a III. Richardnak tulajdonított csontok felfedezéséről szól. A Bath Weekly Chronicle and Herald cikke szerint a kutatók a leicesteri Szent Mária-templom alatt találták meg az 1485-ös bosworthi csatában brutálisan meggyilkolt uralkodó ólomkoporsóját és csontjait.

Az 1935-ben feltárt csontok azonban biztosan nem Richardhoz tartoztak. Mint arról már több alkalommal is beszámoltunk, III. Richard néhai angol király földi maradványait tavaly szeptemberben Leicester egyik autóparkolójának betonja alatt találták meg a közép-angliai város egyetemének régészei. A történelmi horderejű bejelentést, amelyet hónapok óta feszült figyelemmel várt Nagy-Britannia, alapos régészeti és genetikai feltáró kutatómunka előzte meg.

A brit régészet utóbbi évtizedeinek legnagyobb jelentőségű felfedezését az tette lehetővé, hogy sikerült fellelni az évszázadok óta rendkívül vitatott személyiségű egykori uralkodó ma élő kései leszármazottait, és a tudósok sikerrel vontak ki épségben maradt DNS-mintákat az 528 éve halott király csontvázából.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár