2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kormányzók is éheztek Egyiptomban

2013. március 12. 08:47

Még a jómódú egyiptomiak is rosszul táplálkoztak és megelőzhető betegségektől szenvedtek – derült ki egy új kutatásból, amely azt is megmutatta, hogy a 12. dinasztia idején a magas csecsemőhalandóság, az alultápláltság és a fertőző betegségek miatt a várható élettartam csupán 30 év volt.

A spanyol kutatócsapat az elsőre meglepőnek tűnő következtetésre az Egyiptom déli részén, a mai Asszuán (Szuanu) városa mellett levő Qubbet el-Hawa-i nekropoliszban talált csontokon elvégzett elemzések után jutott. A 12. dinasztia (i.e. 1939-1760) idején kialakított temetőt az évszázadok során többször használták, társadalmilag pedig vegyes képet mutat, mivel a szegényebb rétegektől kezdve a magas pozíciót betöltő személyekig gyakorlatilag mindenkit eltemettek.

A több mint kétszáz csontvázon elvégzett elemzés – amelynek részletei csak egy később publikálandó tanulmányban lesznek olvashatók – arra világított rá, hogy az ókori Egyiptomban az egészséget nem lehetett pénzen megvenni. „Bár a korszak kulturális fejlettségi szintje rendkívüli magas volt, az emberi maradványok antropológiai elemzése megmutatta, hogy a népesség általában, és a kormányzók – a legmagasabb társadalmi réteg – bizonytalan életkörülmények között éltek” – mondta el Miquel Botella Lopez, a Granadai Egyetem kutatója.

A magas csecsemőhalandóság, az alultápláltság és a fertőző betegségek miatt a várható élettartam csupán 30 év volt a jelzett időben. A vizsgált személyek nagy többsége a fertőzések és az alultápláltság következtében 17-25 éves kora körül meghalt – derült ki a csontok elemzéséből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár