2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ereklyeháború

2003. február 10. 11:37

A törökországi Demre (Myra) városa visszaköveteli Szent Miklós püspök jelenleg Bariban őrzött ereklyéit. Az olaszok hajthatatlanok. A Vatikán még hallgat.

A főleg muzulmán törökök által létrehozott Santa Claus Alapítvány szerint Olaszországnak ki kellene szolgáltatnia a Mikulás csontjait. Kérésüket azokra a nyilvánvaló tényekre alapozzák, hogy a negyedik században Szent Miklós, az akkor görög, ma a török fennhatósághoz tartozó Demre (ókori nevén: Myra) városában született, és püspökként is ott tevékenykedett. A híres szent 342-ben elföldelt maradványait jelenleg az olasz Bari városában őrzik. A püspök csontjait - akinek személyéhez az egész Mikulás mítosz kötődik - egy kalóztámadás alkalmával vitték olasz földre a 11. században.

Muammer Karabulut, a török alapítvány szóvivője úgy nyilatkozott, hogy kampányuk végcéljaként idén, 2003-ban szeretnék visszakapni az ereklyeként tisztelt maradványokat. Karabulut szerint a püspök Törökországhoz tartozik, tehát ott is a helye.

Bari városa és a püspök nyughelyéül szolgáló Szent Miklós Bazilika képviselői mereven elzárkóznak a török kérés elől. Bár minden évben, december 6-án, tiszteletadás végett görög és orosz ortodox hívők százai zarándokolnak el a török Demre városába, a Szent Miklós Bazilika történésze, Gerardo Cioffari szerint a törökök csak a vallási turizmus fenntartása végett igyekeznek Mikulás földi hamvait megszerezni. Hozzátette, hogy a szent csontjainak 1087 óta a Bazilika nyújt otthont, és az ereklyék elszállítása olyan parázs hangulatot teremtene a városban, amelyet még a Vatikán sem tudna lecsillapítani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár