2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Peru mellett keresik az újkori hajóroncsokat

2013. június 7. 10:11

Újra megpillanthatja a szárazföldet az a két hadihajó, amelyet négyszáz évvel ezelőtt egy holland admirális-kalóz süllyesztett el Peru közelében – már ha sikerül őket kiemelni a Csendes-óceán mélyéről.

A korabeli feljegyzések mellett magnetométer és fémdetektorok is jelzik annak a két hajónak a helyét, amelyek az – akkor a spanyol koronához tartozó – Perut védő hajórajhoz tartoztak. A két roncs – tájékoztatott Jorge Ortiz történész – 150 kilométerre délre található Peru fővárosától, Limától.

A Santa Ana és a San Francisco 1615-ben süllyedt el 300 emberrel a fedélzetén, miután rajtuk ütött Joris Van Spilbergen admirális a nyolcvanéves háború során. A németalföldi szabadságharc néven ismert esemény a Tizenhét Tartomány lakosainak lázadása volt a spanyol uralom ellen, 1568-ban kezdődött és 1648-ban a vesztfáliai béke zárta le. A perui harcok után Van Spilbergen északra hajózott és előbb Mexikót, majd a Fülöp-szigeteket támadta meg.

Ortiz reményei szerint, ha egyszer sikerül kiemelni a hajókat, sokkal közelebbi képet kaphatunk az egykoron egész Dél-Amerikát magába foglaló perui alkirályság tengerészeti hagyományairól, ami azért lehet különösen fontos, mert a korabeli hajókat egy 1746-os földrengés és cunami elpusztította, így nagyon hiányosak az ismereteink a korszakot illetően.

A hajó maradványai lőszereket, kerámiákat, üveget és fegyvereket rejthet – aranyra és ezüstre azonban nem számítanak a szakemberek. De még ha találnának is, Peru akkor sem járna jól, hiszen jól emlékeznek még a dél-amerikai országban a 2007-es esetre, amikor egy amerikaiak vezette expedíció során Portugália partjaitól nem messze nagyszámú aranyérmére bukkantak, s bár az aranyat Peruban bányászták és vertek belőle pénzt, mivel az ország spanyol kolónia volt, Madridot illette meg az értékes kincslelet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár