2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatezer éves "behajtani tilos" táblát találtak

2013. július 19. 11:13

Egy walesi hegy alatt találták meg brit régészek azt a fajelet, amely az eddigi legkorábbi "behajtani tilos" (no entry) tábla a szigetország területén.

A 170 centiméter hosszú faoszlop a kutatók feltételezése szerint több mint hatezer éves, de hogy pontosan minek – egy törzs szálláshelyét, a dél-walesi Rhondda-völgy egyik szakrális helyét vagy éppen egy vadászterületet – a határát jelölte, egyelőre vita tárgyát képezi.

A díszes leletre – amely az egyik legkorábbi ilyen céllal állított emlék lehet Európában – munkások találtak rá a maerdy-i szélerőmű építése során. Richard Scott Jones, a Heritage Recording Services Wales régésze szerint a fadarab értéke „felbecsülhetetlen”. Jones hozzátette: a faoszlop a késő mezolitikum (átmeneti kőkorszak) vagy a korai neolitikum (újkőkorszak) időszakából való.

A 12 faoszlopra még tavaly szeptemberben, a készülőfélben levő szélerőmű építésekor, egy elmocsarasodott tőzegrétegben bukkantak rá, közülük az egyiket megtisztították és vizsgálat alá vonták. Az egyik oldalán bonyolult formákkal díszített, a másik végén ovális motívummal bíró fadarabot a Newport Ship Centre-be küldték, ahol víztartályba helyezték és háromdimenziós lézerszkennelést végeztek rajta.

A Rhondda-völgy

A leletet a University of Wales Trinity St David, a Glamorgan-Gwent Archaeological Trust és számos paleo-entomológus (rovartanász) vizsgálta meg. A fadarabot viasz-glikollal konzerválják Yorkban, ahol a tervek szerint 2014-ig marad, innen fogják a cardiffi Természettudományi Múzeumba szállítani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár