2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Száguldó Führer

2003. február 21. 11:10

2 és fél millió fontért adják el Hitler személyes használatra fenntartott sportkocsiját. A Führer, aki soha nem a vezetés, hanem inkább a sebesség és a grandiózus méretű autók lázában égett, 1925-ben hitelre vásárolta első Mercédeszét 20 ezer márkáért ( a legdrágább Ford ekkor 4800 márkába került ). Az első után még további kilenc Mercédesze volt, és a cég lassan a Harmadik Birodalom legfőbb autó ellátójává vált.

mitfahrer
A Mercedes 540K típusból a Führer rendelésére összesen csak három darab készült. Hitleren kívül hasonló típussal még `kollégája`, Sztálin, és II. Károly román király rendelkezett.

A három autóból mára már csak egy maradt. A nyitott sportkocsi a második világháború végén a Vörös Hadsereg hadizsákmánya lett, s 20 évig volt a rettenthetetlen ármádia gépkocsiparkjának legszebb gyöngyszeme. Ezután egy orosz állampolgár vette meg az autót, aki tíz év használat után egy francia férfinak adta el. A derék gall viszont attól félt, hogy ellopják tőle, így a Berlini Fal leomlása után túladott rajta.

Német gépimádók lelkes csoportja vásárolta meg tőle, akik 6 éven keresztül 12 ezer munkaórát és 1 millió fontot fordítottak arra, hogy az utak hercege, a Mercedes 540K ismét a régi fényében tündököljön.

A sportkocsit Nagy–Britanniában szeretnék értékesíteni, ahol minden bizonnyal a használt autópiac legimpozánsabb darabja lesz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár