2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

300 évet öregedett egy nap a Csing-kori múmia

2013. október 16. 12:00

Teljesen megzavarodtak a régészek, amikor kinyitották az egyik hsziangcsengi építkezési területen talált szarkofágot. A 300 éves múmia arca teljesen ép volt, azonban néhány óra alatt befeketedett, s áporodott szagot kezdett árasztani magából.

A Csing-dinasztia-kori múmiát – amelynek bőre szintén elfeketedett – a kínai Hsziangcseng városában (Henan tartomány), két méter mélyen találták meg, most a helyi egyetemen vizsgálják. Lukas Nickel, a Londoni Egyetem Orientalista és Afrikai Intézetének (SOAS) munkatársa elmondta, hogy a kínaiak – ellentétben például az egyiptomiakkal – nem konzerválták halottaikat, csupán masszív szarkofágokat és sírkamrákat készítettek számukra.

Néhány esetben azonban a tetemek természetes módon mumifikálódtak. A hsziangcsengi múmia például lakkozott sírt kapott, amelyet faszénnel borítottak be, meggátolva ezzel a baktériumok pusztítását. Így történhet meg, hogy amint levegőre kerül a test, a maradványok néhány óra leforgása alatt befeketednek és szétmállanak. 

A múmián látható ruhából ítélve az illető magas rangú személy volt és a Csing-dinasztia (1644-1912) korai szakaszában élt. Az utolsó császári dinasztiát egy Nurhacsi nevű vezér alapította Mandzsúriában, a mai Északkelet-Kínában. A Mingek uralmát megdöntő mandzsuk konszolidálták hatalmukat, Kína pedig hatalmas fejlődésen ment keresztül, a lakosság száma megtriplázódott, s 450 millióra nőtt, az ázsiai ország mai határa is nagyjából a Csing-dinasztia által ellenőrzés alatt tartott területekkel felel meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár