2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rettegtek a britek a német polgári repülőktől 1918 után

2014. január 22. 10:10

Nagy-Britanniában sokak meggyőződése volt a két világháború között, hogy a bosszútól fűtött németek képesek lennének átalakítani a szigetország felett elhúzó polgári repülőgépeiket rögtönzött bombázókká, s tonnaszámra dobnának le bombákat, valamint vegyi fegyvereket London felett - állítja egy új kutatás.

Brett Holman repüléstörténettel foglalkozó kutató a 20th Century British History című szaklapban megjelent cikkében azt állítja, hogy az első világháború tapasztalataiból és semmihez sem fogható emlékekből kiindulva a britek valós veszélyként tekintettek a német polgári repülőgépekre. 

A sajtó, a háborús veteránok, de még a Royal Air Force feje is egzisztenciális fenyegetésként tekintett a német repülőgépekre, s szentül hitték, hogy Berlin a polgári repülés álcája mögött folyamatosan fejleszti, átalakítja ártatlannak tűnő, civileket szállító repülőit. Sokan vélték úgy, hogy a lefegyverzett Németország még mindig komoly fenyegetést jelent a britek számára.

Egy, a névtelenség homályába burkolózott egykori századparancsnok a The Times egy 1920. januári cikkében szemléletesen leírta, hogy „egy nap a német civil légiflotta megjelenik a Brit-szigetek felett, s elsőként a fővárost veszi célba, amelyet porig rombol.” Mivel a sajtó azonnal rárepült az elméletre, nem kis pánik alakult ki a britek körében az országukat érintő légi veszély kapcsán - magyarázta Holman, aki kifejtette, hogy mind a fegyverkezés, mind a folyamatos leszerelés hívei igyekeztek meglovagolni a fenyegetés okozta pánikhullámot.

A RAF élén álló tisztek mindezt az újrafegyverkezés igazolásaként értelmezték, s úgy vélték, jelentős mennyiségű pénzt kell áldozni arra, hogy Nagy-Britannia egy nagy légi flotta segítségével meg tudja védeni magát. 1934-ben maga Winston Churchill, akkor még mint konzervatív képviselő is magáévá tette az ötletet, s beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy 1935 végére a Németország kereskedelmi, szállító és polgári légiflottájában lévő egységek száma eléri a brit szintet. Eközben a pacifisták úgy vélték, a brit fegyverkezéssel pont az ellenkező folyamatot érnék el, azaz ösztökélnék Berlint a további fegyvergyártásra, s ellehetetlenítenének egy esetleges multilaterális lefegyverzési folyamatot.

Holman szerint az 1920-as évek egészére és az 1930-as évek elejére jellemző félelem és az ezt tápláló retorika 1935-re hagyott alább, amikor márciusban Hitler bejelentette a Luftwaffe megalakulását. Az átalakított német polgári repülőktől való valótlan veszélyt folyamatosan felváltotta a Harmadik Birodalom által valóban a pusztításra kifejlesztett bombázók hada okozta döbbenet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár