2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megemlékeztek az újvidéki "hideg napok" áldozatairól 

2014. január 23. 16:23 MTI

Az 1942-es razzia, az úgynevezett hideg napok 72. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a vajdasági Újvidéken csütörtökön.

A Duna-parton álló, Család nevet viselő szoborcsoportnál - amely az egykori razzia áldozatainak állít emléket - Vajdaság tartomány, Újvidék város, a szerb ortodox egyház és a zsidó hitközség képviselői mellett Magyarország és Izrael belgrádi nagykövete is lerótta tiszteletét.

Az ünnepségen felelevenítették az 1942. január 21. és 23. közötti eseményeket, amikor a magyar honvédség tagjai egy eredetileg a szerb partizánok ellen indított razzia folytatásaként ártatlan újvidéki lakosokat végeztek ki. Az áldozatok főleg szerb és zsidó nemzetiségűek voltak.

Milos Vucevic, Újvidék polgármestere beszédében kiemelte, hogy a fiatalokat toleranciára és a békés egymás mellett élésre kell nevelni, éppen azért, hogy ne történhessen többé az 1942-es eseményekhez hasonló tragédia. "Egyik ideológia vagy politikai elképzelés sem mérhető az emberélet nagyságához vagy jelentőségéhez" - hangsúlyozta. Az emlékmű megkoszorúzása után a folyamőrség hajójáról koszorút engedtek a Dunába.

Az évfordulóra emlékezve az újvidéki Szabadság téren fehér köveket állítottak ki, amelyekre a kivégzettek nevét írták. A megemlékezés szervezői azt mondták, ezzel jelzik, hogy az emlékezés, akárcsak a kő, örök.

Az újvidéki mészárlás során a szerb történészek szerint három nap alatt több mint 1300 helyi lakost gyilkoltak meg a magyar csendőrök. A fő felelősöket a háború után Magyarország kiadta a Josip Broz Tito vezette Jugoszláviának, ahol háborús bűnösökként kivégezték őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár