2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Botrány lett a méregdrága egyiptomi szobor eladásából

2014. július 23. 08:17

Egyre hevesebb csörte folyik egy egyiptomi szobor körül, amelyet a northamptoni városi tanács közel 16 millió fontért (6 milliárd forint) adott el egy ismeretlen gyűjtőnek.

Szekhemkának, a fáraó írnokának időszámításunk előtt 2400-2300 körül mészkőből faragott alakja a Christie's aukciósház szerint a valaha piacra került legjelentősebb egyiptomi szobor. A műkincset július 10-én árverezte el az aukciósház, a bevételeken egy szokatlan megállapodás értelmében 55-45 százalékos arányban megosztozhat a helyi tanács és Lord Northampton, akinek dédnagyapja ajándékozta a szobrot 1880 táján.

A londoni egyiptomi nagykövet tiltakozott a több mint négyezer éves szobor eladása ellen, azt állítva, hogy az önkormányzatnak először Kairóval kellett volna konzultálnia. "Szekhemka Egyiptomé, s ha a városi tanács úgy dönt, nem kell neki, akkor vissza kellene adnia. Etikátlan és elfogadhatatlan, hogy profitot hajtanak vele" - nyilatkozta Ahsraf Elkholy a BBC-nek.

A northamptoni önkormányzat még az aukció előtt közölte, hogy a Szekhemka-szobor eladásából befolyó összeg rájuk eső részéből támogatni fogják a művészeti, helytörténeti és cipőtörténeti múzeum 14 millió fontba kerülő bővítését.

A helyieket ez egyáltalán nem nyugtatja meg, s titlakozásul akciócsoportot hoztak létre. Szóvivőjük, Sue Edwards július 10-ét Northampton kulturális életének "fekete napjaként" aposztrofálta. Ráadásul félő, hogy az Arts Council England megvonja a northamptoni múzeum és galéria akkreditációját, aminek következtében az intézmény a jövőben eleshet az állami támogatásoktól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár