2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Érintetlen Meroving-kori temetőt fedeztek fel Normandiában

2014. augusztus 5. 13:07

Régészek 300 Meroving-kori sírt tártak fel Franciaország északnyugati részén. Az érintetlen, 5-7. századi temetkezési helyek egy részében páratlanul gazdag sírmellékletekre bukkantak.

Az Alsó-Normandiában, Saint-Aubin-des-Champs-nél található középkori temetőre még tavaly leltek egy lakóház építése előtt megkezdett leletmentő ásatás során, azonban a feltárások csak idén márciusban kezdődtek meg. A francia archeológusok egy érintetlen, 300 sírból álló, 5-7. századi temetőt fedeztek fel, ahol férfiak, nők és idősebb gyermekek aludták örök álmukat.

Fegyverhordozó sírja

Az elhunytakat fakoporsóba temették, ám azok az eltelt évszázadok alatt az enyészetté lettek. Szinte az összes sírban találtak ruhákat és egyéb tárgyakat, míg nagyjából minden harmadikból gazdag sírmelléklet került elő. A Meroving-kori nyughelyek közül egy férfi sírja emelkedik ki. Az elhunyt mellé húsz temetkezési tárgyat, köztük kerámiavázákat, üveget, egy bronztálat, egy bronzpántokkal díszített fatál maradványait, egy baltát, egy lándzsát, derekához pedig egy tőrt helyeztek, lábára cipőt húztak, míg szájába ezüstérmét tettek.

A kutatók megállapították, hogy minél későbbi egy sír, annál szegényebb a sírmelléklet; a 7. századra datált nyughelyeken például csak bronz és vas övcsatokat találtak. A csontelemzések megerősítették, hogy a temetőben különböző korú és nemű emberek nyugodnak - a legfiatalabbakat leszámítva. Ez arra a kulturális szokásra vezethető vissza, hogy az antikvitásban és a korai középkorban az elhunyt csecsemőket és a kisgyermekeket nem a városi köztemetőkben, hanem a gyászoló család birtokán belül helyezték örök nyugalomra.

Női csontváz bronzfibulákkal

A régészek feltételezése szerint egy falu temetőjét tárhatták fel. A 7. század után már nem használták a helyet, ezért a település lakói valószínűleg máshol kezdték el halottaikat eltemetni. Mint ismeretes, ebben az időben egy kolostort építettek a mai Saint-Pierre Évrecy-templom helyén, így elképzelhető, hogy idővel az ahhoz kapcsolódó temetőt használták.

Temetkezés gazdag sírmelléklettel

A temető felfedezése rendkívüli jelentőséggel bír, mivel amellett, hogy egyetlen történelmi forrás sem említi, a sírrablók is elkerülték, így kiváló állapotban maradt meg, s egy olyan korszak mindennapjaiba enged bepillantást, amely meglehetősen szűkösen dokumentált. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár