2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közel száz lóval temették el a kínai fejedelmet

2015. január 12. 16:12

A Tavasz és Ősz (i.e. 770-476) korából származó leletekre, köztük 28 szekér és 98 ló maradványára bukkantak régészek egy több mint egy négyzetkilométeren elterülő temetőben Kína középső részén.

A szekereket és a lovakat külön-külön temették el. A szekereket tartalmazó gödör 33 méter hosszú és 4 méter széles, s a korábbi kocsitemetkezésektől eltérően - amelyekbe álló pozícióban, "használatra" készen helyezték el a járműveket - a szekerek darabokban kerültek elő. A caojangi (Hujpej tartomány) temetkezés másik gödrébe összesen 98 lovat helyeztek. Az állatokat a jelek szerint feláldozták, és kettesével, egymás mellé helyezve temették el.

Bronz keréktengely

Az i. e. 771-től i. e. 476-ig tartó Tavasz és Ősz korszaknak az ókori Kína történelemben a Csou-dinasztia második, a Keleti, vagy kései Csou-kor első periódusát nevezik, s az. i. e. 5. században a feltehetően Konfuciusz által összeállított történeti krónikáról (Tavasz és ősz) kapta utólag a lírai hangzású elnevezését. Ebben az időszakban a Csou-ház már csak névleges hatalommal rendelkezett, a tényleges hatalom a fejedelmek kezébe csúszott át, akik lényegében a király vazallusai lettek. A feudális rendszer kis államokra tagozódott, melyek közül néhány nem volt nagyobb egy falunál vagy egy városnál.

Lótemetkezések Caojangban

Feltehetően a Caojangban feltárt síremlék is az egyik helyi fejedelemhez köthető. A korszakban drágának számító szekér jelentősége a Tavasz és Ősz korszakban nőtt meg, több tucat kocsit pedig csak olyasvalakivel együtt temethettek el, aki nagy katonai, és ebből kifolyólag nagy politikai hatalommal rendelkezett. A szakemberek tájékoztatása szerint a sírokat később kifosztották, majd összeomlottak.

Fegyver? Szerszám? A szekér egy alkatrésze?

A caojangi, több mint egy négyzetkilométeren elterülő temetőben összesen harminc, különböző méretű temetkezést találtak. Bár a régészek eddig csak egy részét tárták fel, több mint négyszáz bronzleletet és agyagcserép-maradványt hoztak felszínre. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a sírokban ősi hangszereket is találtak: a kucseng és a hozzá hasonló többi keleti citeraféle közös ősének tekintett se nevű, 25 húros hangszer egy törött példányát és egy piencsung - fakeretre erősített bronzharangokból álló ősi hangszer - keretét fedezték fel, előkerültek sárkány-, valamint főnixmotívumokkal díszített harangmaradványok, illetve egy 4,7 méter hosszú gerenda is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár