2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Párducokon lovagolnak Michelangelo meztelen férfijai 

2015. február 3. 08:32

Hétfőn mutatták be a nagyközönségnek Michelangelo két, több mint egy évszázadon át lappangó szobrát. A párducokon lovagló meztelen férfialakok azért különlegesek, mert ezek az egyetlen olyan fennmaradt bronzszobrok, amelyeket az itáliai művész készített.

A kis méretű szobrok két izmos, meztelen férfit ábrázolnak, akik diadalmasan - jobb illetve bal kezüket a magasba emelve - ülik meg a párducokat. A Rothschild Bronzok néven ismert 1 méter magas szobrok egy brit magángyűjtő tulajdonában vannak. 

Mikor a 19. században, Adolphe de Rothschild báró gyűjteményében felbukkantak, a bronzalkotásokat - akkor még teljesen megalapozatlanul - Michelangelónak tulajdonították. A kisplasztikák azonban hamarosan kikerültek az érdeklődés középpontjából: se leltári számot nem kaptak, se nem katalogizálták őket, így az elmúlt 120 évben sok találgatás látott napvilágot (Tiziano Aspetti, Jacopo Sansovino, Benvenuto Cellini), amikor a lehetséges alkotó kiléte szóba került.

A bronzszobrokat nemzetközi szakértőcsapat vizsgálta meg, amely arra a megállapításra jutott, hogy a kisplasztikákon végzett röntgensugaras kutatások és egy 500 éves vázlat is azt bizonyítja, hogy az alkotásokat a reneszánsz mester készítette: a kisplasztikapár 1506 és 1508 között, röviddel az után készült el, hogy Michelangelo befejezte Dávid szobrát, s mielőtt hozzálátott volna a Sixtus-kápolna mennyezetfreskójához.

A vizsgálatban európai és amerikai művészettörténészek vettek részt, de felhasználták restaurátorok és anatómusok kutatásainak eredményeit is. Paul Joannides cambridge-i művészettörténet professzor összehasonlította a bronzszobrokat Michelangelo egyik inasának a montpellier-i Musée Fabre-ben őrzött rajzával, amelynek sarkában szintén egy párducon lovagló fiatal férfi látható. Peter Abrahams, a Warwicki Egyetem klinikai anatómusa szerint minden részlet - a "kockahastól" a köldökig - arra utal, hogy a szobrok Michelangelo keze munkáját dicsérik, amely megállapítást a Svájcban végzett neutron alapú képalkotó vizsgálat is megerősítette: e szerint a 16. század elején készültek el a bronzplasztikák.

A szobrokat később összehasonlították Michelangelo többi munkájával, s kiderült, hogy nagyon sok anatómiai stílusbeli hasonlóság van a Rothschild Bronzok és az 1500-1510 közötti alkotások között. A felfedezés azért is rendkívüli, mert ezek Michelangelo egyetlen fennmaradt bronzszobrai: az egyik francia kastélyba tervezett bronz Dávid-replika - amely kétharmada az eredetinek - eltűnt ugyanis a francia forradalomban, míg a II. Gyula pápáról mintázott alkotását beolvasztották a bolognai lázadók.

A kutatás jelenleg is tart, a végső eredményeket júliusban, nemzetközi konferencián ismertetik a szakemberek. Ha valaki élőben szeretné látni a bronzalkotásokat, úgy február 3-9. között megteheti, ha ellátogat a cambridge-i Fitzwilliam Museumba. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár