2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felkavaró és megindító fotók a Nagy Háborúról

2015. április 22. 14:30 baon.hu, Petőfi Népe

Nemrég mutatták be Kecskeméten, a Cifrapalotában azt a képekkel gazdagon illusztrált könyvet, amely a nagy sikerű első világháborús kiállítás nyomán készült.

Tavaly nyáron nyílt meg és egészen idén februárig tartott nyitva Kecskeméten, a Cifrapalotában a Hazatérnek 1914-2014 első világháborús kiállítás. A tárlat enteriőrökkel, csatatér-terepasztallal, egyenruhákkal, fegyverekkel, nagyméretű fotókkal és korabeli plakátokkal, újságokkal plasztikus képet adott a látogatóknak a lövészárkok világáról, a harcok szüneteiről és a hátországról.

A két kurátor, Tombáczné Végh Katalin és Szabóné Bognár Anikó a kiállítást kísérő-szövegekkel kötetbe foglalta. Ez azonban - mint azt a Cifrapalotában tartott ünnepélyes bemutatón Ravasz István lektor hangsúlyozta - nem pusztán a kiállítási tárgyak katalógusa szikár leírásokkal, hanem inkább egy fotókkal gazdagon illusztrált történelemkönyv, amelyhez hasonlókra igen nagy szükség van, hiszen a történelemben nem túl járatosak számára is emészthető formában nyújt átfogó ismereteket.

Romsics Ignác történész, akadémikus, egyetemi tanár ugyancsak méltatta a Hazatérnek 1914-2014 - A magyar katona című könyvet és szerzőit. Úgy vélte, az expresszív, felkavaró és megindító képanyag révén a jelen generációk azonosulni tudnak a nagyapák, dédapák szenvedéseivel, hősiességével. Humorosan megemlítette: 25 éve tanít, heti rendszerességgel javít egyetemi dolgozatokat, nemigen van szöveg, amelybe ne tudna valamit beleírni, de most ez a helyzet állt elő, ez a kötet szerinte így tökéletes.

A szakember kitért arra is, hogy a holokauszt emlékév kapcsán jól megmutatkozott, mennyire másként áll a múlthoz egy történész illetve az emlékezet-politika vagy tudatformálás. Előbbi próbálja a múltat megérteni, megismerni, feltárni és bemutatni, utóbbi viszont mindig és mindenhol kiemel egy-egy személyt, és ezeket próbálja pozitív vagy negatív példaként állítani a jelenben. Romsics Ignác örömét fejezte ki, hogy a kecskeméti kiállítás és a most megjelent könyv nem tükrözi ezt a kettősséget, a kétfajta megközelítés “kéz a kézben járt”. 

Hazatérnek... 1914-2014 - A magyar katona
A könyv kapható a könyvesboltokban
Ára: 4990 Ft

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár