2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több tonnányi világháborús japán vegyi fegyver van még Kínában

2015. július 13. 12:33 MTI

Peking szeretné, ha Japán felgyorsítaná a Kína területén elhagyott második világháborús vegyi fegyverek megsemmisítését - közölte a külügyminisztérium hétfőn. Az igényt az után fogalmazták meg, hogy a közép-kínai Hupej tartomány székvárosában, Vuhanban 264 ilyen fegyvert pusztítottak el. Ezeket a háborút követően Hupej, Hunan és Honan tartományokban találták.

A sajtóközlemény szerint az eljárás rendben zajlott, sikeresen hárították el a veszélyét annak, hogy a fegyverek a jövőben emberekre, ingatlanokra vagy a környezetre káros hatással legyenek. "Kína sürgeti Japánt, hogy fokozza szakértői és pénzügyi hozzájárulását a fegyverek megsemmisítéséhez, és azzal mielőbb végezzen" - fogalmazott a külügyi nyilatkozat.

A japán megszálló hadsereg kínai források szerint legkevesebb kétmillió tonna vegyi fegyvert hagyott hátra a második világháború során az ország 15 tartományában, mintegy 40 helyszínen, többségüket Északkelet-Kínában, Hejlungcsiang, Csilin és Liaoning tartományokban. A helyi média legutóbb tavaly számolt be fegyverek úgynevezett kísérleti ártalmatlanításáról, Csilin tartományból. Azt megelőzően 2010-ben, a kelet-kínai Nanking külterületéről tudósítottak feltárási munkálatokról.

A nemzetközi vegyifegyver-tilalmi egyezménnyel összhangban Kína és Japán képviselői 1999-ben memorandumot írtak alá az elhagyott fegyverek megsemmisítéséről. Eszerint a szigetország biztosítja a szükséges anyagi fedezetet, a technológiát, a szakértői hátteret és a szükséges létesítményeket. Kína mindehhez a közreműködését ajánlotta fel.

A Kína és Japán közti totális háború 1937. július 7-én tört ki, s egészen 1945. szeptember 2-ig tartott, amikor Japán feltétel nélkül kapitulált. A megszállás idején a japán légitámadások szinte valamennyi kínai nagyvárost elérték, sok helyütt különböző járványokat és betegségeket terjesztettek el. A hosszú éveken át húzódó háború becslések szerint kínai részről mintegy 21 millió, japán részről közel kétmillió áldozatot követelt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár