2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kolera és kutyahagyma – magyar szellemkatonák „Itália Alcatrazán”

2015. október 27. 13:25

„A felejtés emlékművet kell lerombolni mindannyiunknak” –  mondta a Szamár-sziget rabjai című dokumentumfilm bemutatóját követő pódiumbeszélgetésen a mű társalkotója, Margittai Gábor. Mint Margittai, valamint a film rendezője, Major Anita kifejtette, az első világháború harcaiban elesett, vagy hadifogolyként elhunyt magyar katonák emlékét különösen mostohán kezeli a magyar közemlékezet. Margittai elmondta: az Asinarán, vagyis a Szamár-szigeten raboskodó osztrák-magyar hadifoglyok történetének feltárása keretében elkészített 52 perces dokumentumfilm a felejtés mellett a történelemhamisítás és az elhallgatás elleni küzdelem részeként jött létre. 

Az első világháborúban a Szerbia elleni hadműveletek során fogságba esett magyar katonák a niši gyűjtőtáborba kerültek, ahonnan a központi hatalmak 1915-ös offenzívája hajtotta tovább őket. Miután Rigómezőnél összeomlott a szerb hadsereg, 35 ezer monarchiabeli foglyot, a több mint nyolcvanezres tömeg járványokat túlélő maradékát délnyugat felé terelték a szerbek. A k. u. k. katonáknak gyakorlatilag minden ellátmány nélkül, erőltetett menetben kellett átgyalogolniuk Albánián, hogy aztán olasz marhaszállító gőzösök vigyék őket Szardíniára – és az újabb poklok felé.

A Szamár-sziget rabjai című dokumentumfilm alkotói a Szardíniától északnyugatra fekvő kis sziget, Asinara mellett a fősziget magyar vonatkozású területeit is felkeresték. Mint a filmből kiderült, még a sziget lakosait sem hagyta hidegen a többek között gátépítéseken és bányákban dolgozó magyar katonák sorsa, a Ghilarza városában található San Serafino-templomban ugyanis még egy istentiszteletet is tartottak az emlékükre. A katonák a sziget több pontján is nyomot hagytak. A Szardínia déli részén fekvő Villacidro nevű falu templomának utolsó vacsorát ábrázoló képét feltehetően egy magyar hadifogoly festette, de előkerült többek között egy 1917-ben, szintén magyar baka által készített tintatartó is. A Szardíniára került magyar hadifoglyok történetének feltárásában nagy segítséget nyújtott a 2011-ben elhunyt erdélyi író, Lőrinczi László, aki kutatásai során 848, a szigeten elhunyt magyar katona nevét jegyezte fel. A kutatóknak halála után lánya, Lőrinczi Marinella nyújtott segítséget.

A katonák szenvedéseinek legfőbb színhelye Asinara volt. Mivel a szigeten már a 19. század végétől köztörvényesek végeztek mezőgazdasági munkát, majd a területen az olasz maffia legrettegettebb gonosztevői (többek között a hírhedt Totó Riina) is raboskodtak, Asinarát egy idő után „Itália Alcatrazaként” is emlegették. Mielőtt az első katonákat 1915 karácsonyát követően átszállították a szigetre, sokan azt hitték, valóságos földi paradicsomba tartanak. Hamarosan azonban kiderült, hogy erről szó sincs. Az Asinarára áthajózó foglyok mellé új társ szegődött: a kolera. A járvány százával szedte áldozatait, és a tengerbe dobott holttestek miatt egy időre halászati tilalmat rendeltek el a partok mentén. A kolerások egykori tábora környékén még ma is előfordul, hogy hevesebb hullámzáskor osztrák-magyar katonák csontvázait mossa partra a víz.

A szigeten a rabok első útja a fertőtlenítőbe vezetett, ahol egy köztörvényes, többszörös gyilkos rab nyírta meg őket. A szardíniai lakosok ambivalensen közelítettek a hadifoglyokhoz: voltak, akik élelemmel segítették a rabokat, sokan azonban a fertőzéstől félve igyekeztek minél nagyobb távolságot tartani a katonáktól. A foglyok a szigeten gyakran arra kényszerültek, hogy egy ott termő különös növényt, az ún. kutyahagymát egyék, amelynek kis mennyiség elfogyasztása esetén hallucinogén hatása volt, nagy mennyiségben azonban mérgezést okozott.

A magyar  katonák nyomai a szírdíniai fősziget mellett Asinarán is megtalálhatók. A sziget parancsnoka, Ferrari tábornok emlékművét Árpád János alkotta meg, az 1990-es években Nemzeti Parrká átalakított  börtönsziget egyetlen aszfaltútjának nyomvonalát pedig osztrák-magyar hadifoglyok alakították ki. Asinara talán legmegrendítőbb emlékhelye a sziget egyetlen mai, korábban börtönőrként, ma a nemzeti park munkatársaként tevékenykedő lakója által is megkönnyezett csontkamra, amelyben üvegfalak mögött osztrák-magyar katonák százainak maradványai nyugszanak.

Mint az alkotók a vetítést követő pódiumbeszélgetésen elmondták, már egyetemista korukban beleszerettek Szardíniába, és gyakorlatilag a véletlennek köszönhető, hogy rátaláltak az itt raboskodó magyar hadifoglyok történetére. Kifejtették: a filmmel nem fantasztikus felfedezéseket kívántak bemutatni, hanem szerették volna felhívni a szakemberek figyelmét, hogy érdemes lenne az osztrák-magyar hadifoglyok tárgyi emlékei után kutatni a szigeten.

Margittai elmondta, hogy volt olyan hadifogoly, aki csak az 1920-as évek elején szabadult Asinaráról. Zilahy Lajos emellett leírta, hogy voltak olyan rabok, akiket a Szamár-szigetről Franciaországba történő továbbszállításuk után besoroztak a francia idegenlégióba, majd Dél-Afrikába kerültek, ahol a britek géppuskázták le őket, miután fellázadtak, hogy szeretnének hazamenni – az elsőre hihetetlennek tűnő történetnek azonban alaposabban utána kellene járni, tette hozzá Margittai. Az alkotók bejelentették, hogy Magyarország Asinarán hamarosan emléktáblát fog állítani a szigeten raboskodó hadifoglyok emlékére, ahogy a tervek szerint az ún. balkáni halálmars útvonalán is emlékműveket avatnak majd. A dokumentumfilmről, valamint Szamár-sziget katonáiról bővebben itt olvashat.  

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Így szállították át az osztrák-magyar hadifoglyokat a Szamár-szigetre <br /><i>http://szamarsziget.blogspot.hu/</i>A csontkamra <br /><i>mno.hu</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár