2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csak a térdéig földelték el az állva eltemetett kőkori férfit

2016. február 15. 17:30

Német régészek kisgyermekek, valamint egy felnőtt férfi maradványaira is rábukkantak az egyik legrégebbi, a középső kőkorszak időszakára datálható európai temető feltárása közben. A férfit meglehetősen különös módon, álló helyzetben temették el. 

A közeli falu után Gross Fredenwaldénak elnevezett mezolitikumi temetőben talált kilenc csontváz közül öt 6 éven aluli gyermekekhez tartozik. A Berlintől mintegy 80 kilométerre északra, keménytalajú dombtetőn található temetőt 2013-14-ben fedezték fel a kutatók. A régészek több olyan bizonyítékot is találtak, amelyek további sírok létezésére utalnak.

Mint Bettina Jungklaus törvényszéki antropológus kifejtette: ritka, hogy több középső kőkorszakbeli sírt találnak egy helyen, mivel a mezolitikum idején élt vadászó-gyűjtögetők gyakran változtatták lakóhelyüket. Az ásatásról a Quartär című folyóiratban publikált tanulmány szerzője, a jelenlegi ásatás vezetője, Thomas Terberger hozzátette, hogy nyilvánvalóan nem véletlenül találhatók ennyire közel egymáshoz a sírok, hanem tudatosan alakították ki a temetőt. A kutató kitért arra is, hogy ez az első, a korszakra datálható „igazi” temető, amelyet Észak-Európában vagy Skandináviában találtak. A helyszín egyediségét elsősorban ez adja. „Ez egy hatalmas meglepetés. A vadászó-gyűjtögetők jellemzően közvetlenül a házuk mellé temetkeztek. Itt, Észak-Európában ez egy egyedülálló lelőhely” – mondta el Erik Brinch Petersen, a Koppenhágai Egyetem régésze.  

A kutatók emellett kitértek arra is, hogy ugyancsak ritkán fordul elő, hogy ebben a korszakban élt csecsemők holttesteit fedezik fel. Mint elmondták, ezúttal a legrégebbi németországi, egyben az egyik legkorábbi európai kisgyermekcsontvázra, egy alig valamivel több mint hathónapos korában elhunyt csecsemő maradványaira is rábukkantak. A régészek a törékeny csontvázat egyetlen hatalmas, 300 kilogrammos földtömbbel együtt emelték ki, így lehetővé vált a maradványok laboratóriumi körülmények között történő vizsgálata. A csecsemő csontváza kitűnő állapotban maradt fent. A csontok, valamint az akörül található föld is okkersárgás színt kapott az eltemetett test kifestésére használt anyagtól.

A csontváz kiváló állapotának köszönhetően a vizsgálatok során számos információra derülhet fény: a csontokban található kémiai nyomokból kiderülhet például, hogy a csecsemőt anyatejjel táplálták-e, a DNS-vizsgálatok következtében pedig a temetőben talált többi maradvánnyal fennálló esetleges rokoni kapcsolatot, valamint a kisgyermek nemét is feltárhatják a kutatók. A csecsemő rövid életéről, valamint halálának körülményeiről gyűjtendő információkból a kutatók arra is következtethetnek, hogyan éltek a korabeli Északnyugat-Európában az emberek.  

A csecsemő csontvázától nem messze egy fiatal, mintegy 1000 évvel a kisgyermeket követően eltemetett férfi maradványaira is rábukkantak. A húszas éveiben meghalt férfit álló helyzetben, csonteszközökkel és kovakő késekkel együtt temették el. A kutatók úgy vélik, a fiatalember élete során ritkán végzett megterhelő fizikai munkát. Terberger úgy véli, feltehetően kovakő-megmunkálóként vagy valamilyen tapasztalt  kézművesként dolgozhatott. A férfit elsőre különös módon csak a térdéig temették be, míg felsőtestét hagyták részlegesen lebomlani, mielőtt a sírt betemették volna.

Hasonló, álló helyzetben eltemetett, nagyjából ugyanerre az időszakra datálható maradványokat már a mai Oroszország területén található Olenij Osztrov temetőben is találtak. Bár a kutatók korábban úgy gondolták, hogy az Európa középső és északi területein élőket ebben az időszakban főként a déli régiókból érték hatások, a felfedezés arra utalhat, hogy a keleti befolyást és a korábban véltnél kiterjedtebb kapcsolatokat sem lehet kizárni.

A DNS-vizsgálatok eddigi eredményeiből, valamint a sírokban talált tárgyakból egyértelmű, hogy a fiatalember a csecsemőhöz hasonlóan egy vadászó-gyűjtögető csoporthoz tartozott. Mivel mintegy 7000 évvel ezelőtt halt meg, úgy tűnik, a dombtetőn található temető mintegy 1000 éven át használatban volt. A férfi nagyjából abban az időszakban hunyt el, amikor az első földművelők megérkeztek a kontinens ezen területeire. A kutatók a maradványok vizsgálata során tehát arra nézve is levonhatnak következtetéseket, hogy mi történt, amikor a vadászó-gyűjtögetők először találkoztak a technikai újításokkal érkező, korábban ismeretlen életvitelt folytató vándorokkal. „A kései vadászó-gyűjtögetők és korai földművesek egymás mellett éltek” – tette hozzá Terberger. A nyomok egyelőre arra utalnak, hogy két csoport között viszonylag fagyos lehetett a hangulat. A régészek már találtak a temetőtől mintegy 10 kilométerre található földműves településekre utaló nyomokat, de semmilyen kereskedelmi vagy társadalmi kapcsolat megléte nem mutatható ki a két csoport között. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kisgyermek csontvázaA hathónapos csecsemő teljes csontvázaKözépső kőkori kisgyermek csontváza
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár