2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Violette Szabo, a kémnő

2003. május 22. 10:45

Az ellenség vonalai mögött: SOE

A brit SOE (Special Operations Executive) 1940 nyarán létrehozott szigorúan titkos szervezete, a nácik által elfoglalt Európában londoni központjából igyekezett megvalósítani az ellenállás megszervezését. 1940. július 16-án Winston Churchill brit miniszterelnök egy civilt, Hugh Daltont nevezett ki a SOE élére, hogy `Európát lángba borítsa`.

A londoni Baker Street 64-ben székelő SOE F szekciója a nácik által elfoglalt Vichy központú Franciaországban szervezett szabotázs akciókat (vonat kisiklatások, hidak, gyárak felrobbantása), valamint az ellenállás hálózatainak megszervezését, az ellenállók kiképzését, felfegyverezését és központi támogatását végezte. A SOE DF csoportjának feladata a menekülési útvonalak kialakítása, az RF csoporté pedig a De Gaulle vezette ellenállás támogatása volt. A SOE egymástól függetlenül működő csoportjainak iratanyaga a szervezett 1946-os feloszlatása ellenére nagyrészt még mindig titkosított.

A SOE első igazán nagy sikere, mely a korabeli napisajtó szalagcímeként futott, a franciaországi Pessac erőművének 1941. júniusi felrobbantása volt. Üzenete az volt, hogy a német háborús gépezet megállítására nincs szükség nehézbombázókra: néhány jól elhelyezett robbanótöltet segítségével megbénítható a munka a bordeaux-i tengeralattjáró üzemben és a vasúti forgalom is leállásra kényszerül az egész régióban.

Az első sikerek után Európában és Japánban is nagyszabású akciókra került sor:
  • 1942. május 27-én Prágában a SOE által kiképzett cseh ellenállók gránáttal találták el Himmler helyettesét, a hírhedt "prágai mészárost", Reinhard Heydrichet, aki június 4-én belehalt sérüléseibe.
  • 1942-ben SOE ügynökök Görögországban felrobbantották Gorgopotamos vasúti hídját, Rommel sivatagi hadtestének utánpótlási útvonalát.
  • 1943-ban Norvégiában a SOE ügynökei semmisítették meg a vemorki vízierőművet is, melyben a náci atombomba kísérleteket folytatták.

    A Heydrich elleni merénylet után a németek megtorlásul 1942. június 10-én legyilkolják Lidice falu férfi lakosait, a nőket és a gyerekeket megsemmisítő táborokba deportálják, a települést pedig földig rombolják. Ezek után a hasonló megtorlásokat elkerülendő a SOE inkább csak úgynevezett láthatatlan, nyom nélküli szabotázs akciókat hajtott végre, például úgy, hogy az utánpótlásként tankokat szállító vasutakat hamisított papírok segítségével rossz célállomásra irányították.

    A D-nap idején a normandiai partraszállás helyszínéhez igyekvő ’Das Reich’ második SS páncélos hadosztály megállítása vált a SOE fő feladatává. Az ügynökök kiszívták a tengelyolajt a hadosztályt szállító vasúti járművekből és csirizt öntöttek a helyére, így 17 napra sikerült beragasztani a szállító járműveket.

    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
    Olvasta már a Múlt-kor
    történelmi magazin
    legújabb számát?

    kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

    Nyomtatott előfizetés vásárlása
    bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
    Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
    9 945 ft 8 990 Ft
    Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
    Az első 500 előfizetőnek.
    20 000 ft 14 990 Ft
  • Játsszon!

    Miről híresült el I. Miklós pápa?

    Történelmi adattárak

    Mi történt a szülinapomon?

    Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

    Bezár