2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Peron menekíttette a háborús bűnösöket

2003. június 17. 12:23

Korábban

Nürnberg - a győztesek ítélkeztek
1946. október 1-jén zárult az észak-bajorországi Nürnbergben, az egykori náci pártrendezvények második világháborús romhalmazzá vált színhelyén a háború elsőrendű német bűnöseinek pere, precedens értékű nemzetközi felelősségre vonása

A peronista örökség

Mengele 1944-ben
A változás 1997-ben következett be: Carlos Menem elnök létrehozta az Argentínai Náci Cselekmények Tisztázása Bizottságot, melyet itt a spanyol kezdőbetűiből képezve CEANA-ként ismernek. Nem sokkal később a hivatalnokok rövid időre megnyitották a fontos aktákat a nyomozók előtt.

Bearitz Gurevich, akkoriban az Argentin Izraeliták Küldöttségének Szövetsége kutatójaként részt vett a bizottságban. Felkereste az argentin követségeket és konzulátusokat Stockholmban, Milánóban és más városokban, és részletesen átvizsgálta az ottani irattárakat.

Gurevich mégis a buenos aires-i Nemzeti Archívumban találta meg a talán leginkább sokatmondó bizonyítékot. A fellelt jelentésekben részletesen leírták a „titkos tanácsadók” létét, akik felhatalmazással rendelkeztek a háborús bűnökkel gyanúsítottak útjának egyengetésére Argentínába történő bevándorlásukkor.

Az aláírásuk a törvény súlyával rendelkezett – közölte Gurevich – pedig a tanácsadók többsége maga is háborús bűnökkel volt gyanúsítható. A dokumentumokból viszont egyvalami tisztán kiderül: felhatalmazásuk közvetlenül az elnöktől, Perontól származott.



...és 1960-ban
Az argentin hírszerzés betelepülőket segítő hálózatának egyik legfontosabb embere Carlos Fuldner volt, egy Argentínában született, német származású kapitány, aki Hitler SS-ében is szolgált. A háború után Fuldner csatlakozott Freude titkosszolgálatához, és „mentő irodákat” hozott létre Olaszországban és Svájcban. A Goni által feltárt iratok szerint egyes szökésben lévő, háborús bűnökkel gyanúsított személyeket pár nappal Buenos Airesbe való érkezésük után meghallgatáson fogadott Peron elnök.

A náci háborús bűnösök Dél-Amerikába való menekülését nem csupán a kikötői iratok dokumentálják. Nem egy esetben fordult elő ugyanis, hogy egy hajón utaztak Európából menekülő zsidók és német tisztek. Ez történt Marcelo Fuhrmannal is, aki 1946-ban Ausztriából utazott Argentínába. Ő a Cabo de Hornos nevű hajón találkozott a szökésben lévő nácikkal.

Hallgattam a beszélgetéseiket - mondta. - Fogalmuk sem volt róla, ki vagyok. Meg sem próbálták leplezni, hogy kihez is voltak hűségesek. Bokacsattogással és náci karlendítéssel üdvözölték egymást. Egy uruguayi megálló után, amint a hajó megkezdte útjának utolsó részét, a nácik szerzetesi reverendát öltöttek és Argentínába, mint egyházi ember léptek be - vöröskeresztes útlevéllel.

A kikötőben szinte mindent dokumentáltak, így némi utána járással felgöngyölíthetők a hamisságok. A háborús bűnösök megérkezését tanúsító iratok ugyanis még mindig fellelhetők az argentin bevándorlási hivatal Buenos Aires-i kikötő közelében lévő poros irodáiban. Itt találták meg például Ricardo Klemente belépőkártyáját is, ami Adolf Eichmann-nak volt az álneve.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár