2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

„Svédhez méltatlan ital” – hogyan harcoltak a 18. századi svéd királyok a kávé ellen?

2017. december 21. 13:16

Napjainkban Svédország a világ hatodik legnagyobb kávéfogyasztójának számít. Bár a fekete ital már 17. századi megjelenése óta rendkívül népszerű volt az északi országban, egyes svéd királyok valóságos kereszteshadjáratot indítottak az alattvalóik számára – szerintük – káros ital ellen.

A nagy földrajzi felfedezések és az ennek hatására kialakuló világkereskedelmi hálózat révén a 1600-as évekre a kávé megérkezett az akkor fénykorát élő Svédországba is. A skandináv királyság lakói azonnal rajongóivá váltak az élénkítő hatású, fekete italnak. A svéd királyokról azonban ugyanez nem volt elmondható, mivel úgy vélték, a kávé egészségtelen és rendetlen magatartásra készteti az embereket.

Az első drasztikus lépésre 1756-ban Adolf Frigyes király szánta el magát, amikor kemény adót vetett ki a kávé fogyasztására, illetve importjára. Mindazon kávéfogyasztóktól pedig, akik elmulasztották eme adó befizetését, a király rendelete értelmében elkobozták bögréiket és csészealjaikat is. Adolf Frigyes ugyanebben az évben még tovább ment kávéellenes küzdelmében, amikor nem sokkal később teljesen betiltotta annak fogyasztását.

A királyi hivatalnokok országszerte aktív propagandatevékenységet fejtettek ki és igyekeztek meggyőzni az embereket arról, hogy a kávé „svédhez méltatlan” és hogy fogyasszanak helyette inkább más italokat. A tiltás természetesen nem hozott érdemi eredményt és – különösen a gazdagabb rétegek körében – virágzott a kávécsempészet.

Ha a kávékedvelő svédek arra számítottak, hogy majd Adolf Frigyes halála után, elsőszülött fia és örököse, III. Gusztáv végre békében hagyja őket, akkor csalódniuk kellett. Az 1771-ben trónralépő új király épp úgy undorodott a fekete italtól, mint édesapja. Az alattvalói egészségéért aggódó uralkodó azonban kifinomultabb eszközhöz folyamodott a kávé ellen vívott harcban, mint a betiltás vagy a hangzatos szónoklatok.

III. Gusztáv ugyanis már egy új korszak gyermeke volt és mindvégig a felvilágosult abszolutizmus jegyében uralkodott. Így például a polgárság és a parasztság érdekeit támogatta a nemességgel szemben, kórházakat és árvaházakat nyitott és korlátozott vallásszabadságot biztosított az addig teljesen elnyomott katolikusok és zsidók számára. Nagy csodálója volt a francia felvilágosodás egyik kulcsfigurájának, Voltaire-nek is. Nem meglepő hát, hogy a kávé káros hatásait egy tudományos kísérlettel igyekezett bizonyítani.

A király ellátogatott az egyik börtönbe, ahol kiválasztott két férfit, akik amellett, hogy ikrek voltak, mindkettejüket halálra ítélték korábban. Az emberkísérletben való részvételükért cserébe III. Gusztáv életfogytiglani börtönbüntetésre enyhítette ítéletüket, amit a két férfi valószínűleg örömmel fogadott. Örömük pedig csak tovább fokozódhatott, amikor megtudták, hogy mi is vár rájuk.

A két elítéltnek innentől kezdve nem volt más dolga, mint ülni a cellájukban és egyikőjüknek napi három csésze kávét, míg a másiknak ugyanennyi teát elfogyasztani. A király arra számított, hogy a kávét fogyasztó férfin napokon belül megmutatkoznak az ital pusztító hatásai, de végül csalódnia kellett. A férfin semmiféle változás nem mutatkozott. Sőt, a sors furcsa fintora révén a kávéfogyasztó elítélt túlélte a királyt (akit 1792-ben egy álarcosbálon gyilkoltak meg az intézkedéseivel elégedetlen nemesek), majd teafogyasztó testvérét is.

A svéd királyok nem voltak egyedül a kávéval szembeni ellenérzéseikkel. Adolf Frigyes és III. Gusztáv kortársa, Nagy Frigyes porosz király szintén igyekezett gátat szabni a fekete ital terjedésének. Betiltotta a kávéfőzést és „szaglászokat” küldött az utcákra, akik kemény büntetéseket szabtak ki mindenkire, akit kávéfőzésen vagy -fogyasztáson kaptak. 1777-es kávéellenes kiáltványában pedig így fogalmazott: „Undorral vettem észre alattvalóim kávéfogyasztásának növekedését … Mindenki kávét iszik … Az én embereim igyanak sört!”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Nagy Frigyes porosz királyAdolf Frigyes svéd királyIII. Gusztáv svéd király
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár