2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárulhat az inka zsinórírás rejtélye

2003. július 3. 11:03

Az inka birodalom i.e. 1100 körül alakult ki az Andok magasföldjein és a 16. századi spanyol hódításig állt fenn, de sohasem volt írásrendszere sem írott nyelvemléke. Az inkák 1200 körül a világ legnagyobb államát tartották fenn. De hogyan volt ez lehetséges írásrendszer nélkül?

Korábban

Inka múmiákat találtak Peruban
Múmiák ezreit tárták fel a perui Lima melletti ősi temetőben. A múmiák legtöbbje az ötszáz évvel ezelőtti inka birodalomból származik.
25 prekolumbián múmia
Huszonöt múmiát, továbbá emberáldozatok bizonyítékait találták meg perui régészek Lima egyik külvárosában egy középkori település maradványai között.
Amerika legősibb vallásos ikonja
Egy ivóedény darabjain található az a vallásos jellegű rajz, aminek köszönhetően ezer évvel korábbra, Kr.e. 2250-re datálható a hitvilág kialakulása Amerikában.

Gary Urton
A Harvard Egyetem antropológusa, Gary Urton legújabb könyve (Signs of the Inka Khipu) szerint az inka kipuk hétbites bináris kódrendszere segítségével irányították birodalmukat.

A kipu a kecsuák nyelvén csomót jelent, használati gyakorlatáról Leland L. Locke tudománytörténész már 1923-ban bebizonyította, hogy nem pusztán dekoratív elem, hanem afféle textil abakusz, ahol a csomók jelentést hordoznak.

A kipu készítése közben hét ponton rendre két lehetőség között választott a készítő.

A kipu anyaga (gyapot vagy gyapjú), a fonál sodrásiránya, a csomózás iránya, a szálsűrűség és egyéb tulajdonságok alapján összesen 128 permutáció (kettő a hetediken) jön ki, mely a 24 különböző szín használatának lehetőségével szorozva már 1536 információegységet jelent.

A sumérek 1000-1500 ékírásos szimbolumához képest ez feltétlenül jelentős, az egyiptomi illetve maja hieroglifekhez képest pedig éppenséggel kétszer több.

a kódot nem tudták megfejteni
A kipu a helyiértékes számábrázolás egyik legősibb formája tízes számrendszerben rögzítette az értékeket.

A spanyol hódítók által készített beszámolók feljegyezték, amint az inkák fonálról-fonálra haladva "kiolvassák" a kiput.

Noha az inkák életmódja mellett a kipuk használatáról is sok minden olvasható a spanyol dokumentumokban, a kódot nem tudták megfejteni.

Urton meggyőződése, hogy "A khipu jelenti az egyetlen esélyt arra, hogy a spanyol hódítók által kialakított inka-kép illetve a régészeti leletek néma tanúbizonyságai mögé hatolva ismerjük meg az inka kultúrát."

Urton életműve a kvantitatív (számszerűsíthető) és narratív (elbeszélő) információt hordozó kipuk kutatása.

Korábbi közép-bolíviai takácsok között végzett terepmunkája eredményeit a Számok társas élete (The Social Life of Numbers: A Quechua Ontology of Numbers and Philosophy of Arithmetic) című könyvében összegezte 1997-ben.

inka kipuk
1997-ben újabb 32 kiput találtak 225 múmia mellett Peru északi részén.

Urton a telepesek érkezése előtti időszakra datálja ezek keletkezését.

Carrie Brezine, szoftver fejlesztő matematikus és textil specialista segítségével egy olyan relációs adatbázist alakítanak ki, mely alkalmassá válhat a kipun őrzött információ megfejtéshez.

Szisztematikus elemzés alá vetve a kipuk alapelemeit – a fő fonál hosszát, a mellékszálak számát, a csomók jellegét és egyéb tulajdonságait – s azok jellemző mintázatait talán megfejthetővé válik a kipuk nyelve.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár