2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az angolok visszakövetelik a lasagnet

2003. július 29. 11:37

A világ legrégibb angol nyelvű szakácskönyvét tanulmányozó kutatók autentikus középkori ételek után kutatva bukkantak az 1390 körül az angol királyi udvar séfei által írt receptre

Korábban

Újra hódít a japán bento
A Nippon Restaurant Enterprise legújabb fejlesztései olyan hordozható kis bento dobozok, melyek a kétezer éves japán étkezési kultúrában gyökereznek

A középkori Angliában kedvelték a lasagnet

A British Museum tulajdonában lévő első angol nyelvű szakácskönyv, a `The Forme of Cury` szerint az alap tésztából és reszelt sajtból álló étel hozzávalói között hús vagy paradicsom nem szerepelt. A II. Richard udvarában fogyasztott loseyns névre hallgató étel (kiejtése `lasan`) a burgonya angliai elterjedésével azonban teljesen háttérbe szorult.

"Bárhogy is hívták ezt a régi ételt, semmi köze az olasz lasagne-hoz." - idézte a Daily Telegraph a londoni olasz nagykövetség szóvivőjét. A gloucestershire-i Berkeley Castle középkori fesztivál keretei között megvalósult kutatást végző David Crompton szerint az olasz ételben lévő paradicsom csak két évszázaddal később került az Újvilágból Európába.

Az eredeti Losyns recept
Take good broth and do in an erthen pot. Take flour of payndemayn and make + erof past with water, and make + erof thynne foyles as paper with a roller; drye it harde and see+ it in broth. Take chese ruayn grated and lay it in disshes with powder douce, and lay + eron loseyns isode as hoole as + ou myght, and above powdour and chese; and so twyse or thryse, & serue it forth.
Ételtörténettel foglalkozó kutatók szerint hosszú múltra tekint vissza a lasagne. Az ókori Görögországban létezett egy laganon nevű hasonló étel, de a rómaiak is ismeték és kis masnikba vágták az általuk lagana néven ismert tésztát. A világ legrégibb receptgyűjteménye az Apicius tollából származó De Re Coquinaria 500 római étel között a lagana receptjét is tartalmazza. Az, amit ma lasagneként fogyasztunk a 13. századi Itáliában alakult ki.

"A középkori lasagne nagyon ízletes, bár furcsa édeskés és fűszeres ízű." - mesélte Crompton a fahéjjal és sáfránnyal elkészített angol lasagneról, melyet a 2003 július 26-27-én Berkeley Castle-ban megrendezett középkori fesztiválon szolgáltak fel az odalátogatóknak.

Idén ugyanis a gasztronómia volt az egyik fő attarkció a "Joust - A Weekend Of Mediaeval Mayhem" névre keresztelt szórakoztató és oktatási eseményen, mely Nagy-Britannia kulturális örökségét, történelmét kelti életre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár