2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bizonyíték Caligula örültségére

2003. augusztus 12. 15:45

A római Forum Romanumon folyó ásatások egyértelműen alátámasztják, Róma 3. császára nem volt teljesen normális

Caligula
Róma harmadik császárának természete mindig is vitára adott okot a történészek körében. Egyesek szerint Caligula excentrikus, megalomán habitusa adhat magyarázatot őrültségeire, mások viszont úgy vélik, hogy mindez rosszindulatú, eltúlzott feltételezés. A Forum Romanumon jelenleg folyamatban lévő feltárás előbbi állítás helyességét látszik igazolni.

A Darius Arya vezette ásatás eredményei ugyanis arra engednek következtetni, hogy Caligula valóban nem volt teljesen normális. "Azt már eddig is sejtettük, hogy ez az ember kissé őrült volt, de konkrét bizonyíték nem állt rendelkezésünkre" - mondta az ásatás vezetője a Reutersnak. "Most azonban, amikor palotája teljes feltárása folyik, világossá vált számunkra, hogy milyen elme alkothatott ilyen épületegyüttest."



Darius Arya régész a terepen
A 35 fiatal régész által folytatott munka során bebizonyosodott, hogy Caligula úgy építtette fel palotáját, hogy az gyakorlatilag bekebelezte Castor és Pollux templomát. Ez pedig Caligula olvasatában egyet jelentett azzal, hogy "Én az istenekkel élek, vagyis, magam is isten vagyok. És ha be akarsz jutni hozzám, akkor előbb a templomon kell keresztül jönnöd."

Majd száz évvel ezelőtt már folytak a helyszínen ásatások, de akkor nem jutottak el olyan mélyre, hogy ilyen meglepő építészeti eredményeket tudjanak felmutatni. A stanfordi és oxfordi egyetem régészei azonban ezúttal teljes mértékben feltárták az egykori palota alapjait egészen a csatornarendszerig.

Ókori források - a többi mellett Suetonius - már utaltak a rövid életű császár kissé hóbortokkal teli uralkodására. Lovát konzullá nevezte ki, és hataloméhségében odáig merészkedett, hogy Róma templomaiban szobrokat állíttatott - saját magáról. Ennek ellenére sokáig úgy vélték a historikusok, hogy a rengeteg negatív tulajdonság inkább politikai indíttatásból született, vagyis egytől-egyig az ellenfelek kitalációi, rágalmai. A most feltárt palota alaprajza azonban egyértelművé teszi, hogy csak olyan ember építheti fel székhelyét egy templomra, aki nem teljesen normális - vagy isteni elhivatottság-tudata van. Márpedig Caligulának az utóbbiból bőven kijutott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár