2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghalt Hitler angyala

2003. szeptember 1. 13:25

Bár keveset hallani róla, Angliában is elég népes tábora volt a fasizmus híveinek

Korábban

A király, aki kémkedett
Windsor hercege - aki VIII. Edwárd néven uralkodott, de 1937-ben lemondott az angol trónról, hogy feleségül vehessen egy elvált amerikai asszonyt, Wallis Simpsont - Hitler feltétlen tisztelője volt
Hitler kedvenc filmese
A rendezőnő legismertebb alkotásai kétségtelenül a náci rezsimhez fűződnek: Hitler kegyenceként Riefenstahl rendezhette az 1934-es nürnbergi náci seregszemlét, Az akarat diadala címmel

Az angyali Diana
Diana a Mitford család hét gyermeke közül a negyedik, és egyben a legszebb volt. A lassan cseperedő gyerekek politikai hovatartozása nem volt teljesen egységes. A legidősebb lány, Unity például halálosan szerelmes volt Hitlerbe. Amikor kitört a háború, és Anglia is kihirdette a hadiállapotot, bánatában főbe lőtte magát. A család legidősebb fiúgyermeke is erősen vonzódott a kor német ideológiájához. Tom a háború kitörésekor mindenképpen a fasiszták oldalán kívánt harcolni, ám sehogy sem kapott engedélyt erre. Végül Burmában szolgált, ahol néhány nappal a japán kapituláció előtt elhunyt. Ugyanakkor húguk, Jessica kommunista volt. Diana kezdettől fogva Hitlerrel szimpatizált.

Diana első férje a mesésen gazdag Bryan Guinness volt. Igen pezsgő társadalmi életet éltek, egymást érték a fogadások. Házibarátnak volt mondható Evelyn Waugh, Randolph Churchill, de Cecil Beaton is. Csakhogy hiába a sok pénz, ha Diana szíve másért dobogott - történetesen Oswald Mosley-ért, a Brit Fasiszták első emberéért.

Diana 22 éves volt, amikor - nem kis botrányt kavarva a felsőbb körökben - elhagyta férjét, és nyíltan vállalva a nála 14 évvel idősebb Oswald Mosley szeretője lett. Mosley ekkor még hivatalosan nős volt, Lord Curzon egyik lánya volt a felesége, és nem volt ínyére a válás. Ennek ellenére nem csináltak titkot kapcsolatukból. 1936-ban azonban Mosley megözvegyült.



Idősen Franciaországban
Ekkor már Diana és Oswald rendszeresen látogatták Hitlert, heteket töltöttek el társaságában, beszélgettek, vagy éppen filmhíradókat néztek. Hitler, Mussolini és Oswald egyébként azon törték a fejüket, miként lehetne egy olyan rádióadástlétesíteni a szigetországban, ami éjjel-nappal náci propagandát sugározna. Az esküvőre is egy ilyen meghitt pillanatban kerítettek sort - Goebbels irodájában. A berlini nászon ott volt Hitler, aki stílusosan egy róla készült, ezüst keretbe helyezett, dedikált fotót adott ajándékba. Nem hiányzott természetesen a teljes Goebbels család sem. Magda, aki Diana egyik legjobb barátnője volt, egy teljes Goethe kiadással lepte meg az ifjú párt. Utoljára 1939. augusztusában jártak Németországban.

Diana-t - akit a britek csak úgy hívtak: "Hitler angyala" - 1940-ben tartóztatták le. Amikor házkutatást tartottak nála, első dolga volt, hogy a Hitler-fotót elrejtse. De megtalálták - gyermeke alatt a bölcsőben. A következő esztendőket a Holloway börtöntáborban töltötte. Soha semmit sem bánt meg abból, amit tett és mondott a 30-as években. Egyvalami miatt marcangolta önmagát: nem lehetett gyermeke mellett, míg az kicsi volt. A háború végén Írországba költöztek, majd rögvest utána Franciaországba. Ott nagyon hamar közeli barátságba kerültek a windsori herceggel, aki szintén szimpatizált a hitleri ideológiával.

Lady Mosley önéletírása 1977-ben jelent meg, de az közel sem volt olyan teljes, és minden részletre kiterjedő, mint az, ami most, október 14-én lát napvilágot. Az idős Diana nem fukarkodott a részletekkel, és több száz órán át csak ontotta magából a történeteket. Egy évvel ezelőtt kezdte az interjúkat rögzíteni Anne de Courcy, és éppen végeztek, amikor Diana elhunyt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár