2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dzsingisz kán 16 millió gyermeke

2004. június 24. 12:07

Ma mintegy 16 millió ember tekinthető Dzsingisz kán utódának - állítja egy oxfordi genetikus, aki a rettegett hadvezért a "történelem legsikeresebb alfa-hímének" nevezte.

Az árulkodó kromoszóma

Alfa-hím
Szegény angolok manapság egyre különösebb dolgokat tudnak meg oly biztosnak hitt eredetükről. Kezdődött azzal, hogy egy régészcsapat a legmodernebb technikát segítségül hívva bejelentette: Angliában sosem volt sok angolszász, hiszen a bizonyítékok szerint épp az őslakos britek asszimilálták magukhoz a hódító szászokat. Ez még hagyján. Csakhogy nem sokkal később azzal voltak kénytelenek szembesülni a szigetországiak, hogy ereikben már kétezer év óta fekete-afrikai, közelebbről berber és núbiai vér csörgedez. Ám ez mind nem elég. Egy éve mi is beszámoltunk róla, ám most ismét a figyelem középpontjába került: a Disvovery Newsban megjelent, legújabb eredmények szerint több millió brit alattvaló vallhatja magát a mongol hadvezér, Dzsingisz kán utódának!


Dzsingisz kán, akit a mongolok ma is nemzetük atyjának tartanak, 1162 körül született. Hadászati és politikai képességeinek köszönhetően egyesíteni tudta az ázsiai sztyeppe nomád törzseit, és apró termetű lovakon nyargalászó katonáival földrésznyi területet mondhatott a magáénak. 1227-es halálakor birodalma Kína csendes-óceáni partjaitól a Kaszpi-tengerig terjedt.


Bryan Sykes, az Oxfordi Egyetem humángenetika-professzora, és az Y-kromoszóma történetéről szóló "Ádám átka" című könyv szerzője különöset állít. Szerinte Dzsingisz kán "szuper Y"-nak nevezett kromoszómája egészen a Brit-szigetekig elterjedt. A tudós nemrég kezdett kutatásba az Oxford Ancestors nevű társaságnál, amely DNS-vizsgálattal kapcsolatos szolgáltatásokat nyújt a családfájuk iránt érdeklődőknek.


"Genetikai tesztekkel lehetővé fogjuk tenni a brit férfiaknak, hogy meggyőződjenek róla: Dzsingisz kán leszármazottai-e vagy sem. Valószínű, hogy a kelet felől bevándorlók régóta tartó, folyamatos beáramlásának köszönhetően a mongol hadvezér Y-kromoszómája a Brit-szigeteken is elterjedt" - mondta a tudós a Discovery Newsnak.


A genetikai vizsgálat egy korábbi oxfordi kutatás folytatása, mely az Y kromoszómával foglalkozott Közép-Ázsiától Nagy-Britanniáig. Ez a kromoszóma változatlanul öröklődik apáról fiúra. Az eredmények szerint egy bizonyos Y-kromoszóma a népesség 8 százalékánál megegyező volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár