2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sidney Lumet nyolcvan éves

2004. június 25. 16:29

Június 25-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját Sidney Lumet amerikai rendező, a Tizenkét dühös ember, a Hálózat, a Serpico alkotója.

Brooklynból Hollywoodba

Művészcsaládban született Philadelphiában 1924-ben, apja, Baruch Lumet színész, anyja táncosnő volt. Gyermekük is igen korán debütált a színpadon, már négyéves korában a New York-i jiddis színház előadásain szerepelt, s rádiósorozatokban is foglalkoztatták. 1935-től a Broadway számos darabjában is fellépett, s 1939-ben a filmvásznon is bemutatkozott a One Third of a Nation című filmben.


1941 és 1946 között katonai szolgálatot teljesített Japánban, Kínában, majd Indiában. Hazatérve az Egyesült Államokba saját színtársulatot alapított azoknak a színészeknek a közreműködésével, akik elégedetlenek voltak Lee Strassberg színészképzésével és kiváltak a társulatból. 1950-ben Lumet hátat fordítva a színháznak a CBS televíziós társaságnál kezdett el dolgozni, kezdetben segédrendezőként, majd 1953-tól önálló rendezőként is, s majd kétszáz műsort rendezett.


Producerként is tevékenykedett, s 1957-ben lehetősége nyílt arra, hogy a mozivásznon is bizonyítsa rendezői rátermettségét. Reginald Rose forgatókönyvéből és Henry Fonda főszereplésével elkészítette első filmjét, a Tizenkét dühös embert. A mindvégig zárt térben játszódó, rendkívül feszült atmoszférájú darab nem várt sikert aratott, több Oscar-jelölést is begyűjtött, s elnyerte a berlini filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét. Már ebben a filmben megfigyelhetők azok a motívumok, melyek Lumet későbbi pályáját is jellemzik: az emocionalitás, mely sosem csap át szentimentalizmusba, a hatásos meseszövés, az intim hangulatok ábrázolása, az erős drámaiság, a gondolatiság, a markáns színészi játék és a kamarajellegű színterek. Nem mellékesen Lumet precizitása - mely újabb rendezéseire is jellemző - már ekkor is megmutatkozott: a film egy centtel sem lépte túl a 350 ezer dolláros költségvetést, s az előírt 20 forgatási nap helyett 19 nap alatt készült el.


A sikeres kezdetet igazán sikeres folytatás követte, Lumet számára megnyílt az út Hollywoodba. Színházi múltját nem tagadva kezdetben irodalmi műveket adaptált vászonra: megrendezte Marlon Brando főszereplésével Tennessee Williams Orfeusz alászáll című drámáját, majd Miller Pillantás a hídról és Eugene O'Neill Utazás az éjszakába című darabját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár