2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyilvánosak Kohl Stasi-aktái

2004. június 28. 15:00

Kohl évek óta pereskedik a Stasi-akták kezelésével megbízott hivatallal. A legfrissebb döntés alapján kutathatók a Kohl politikai tevékenységével foglalkozó Stasi-akták.

Korábban

Kohl elégedett

Helmut Kohl
A Stasi, a volt keletnémet titkosrendőrség - más szovjetblokk-beli társintézményeihez hasonlóan - gátlástalanul gyűjtött információkat egyszerű emberek és közszereplők magánéletéről. A német közvéleményben különösen nagy visszhangot váltott ki két ismert személyiség, Katarina Witt műkorcsolyázó és Helmut Kohl volt kancellár esete. Mikor a Stasi iratainak kezelésével megbízott levéltár nyilvánosságra akarta hozni az irataikat - jobban mondva lehetővé akarta tenni azok kutatását - mindketten bírósághoz fordultak. A szépséges Kati esetéről már korábban beszámoltunk. Most döntés született a német politika nagy öregje, az ország újraegyesítésében is kulcsszerepet játszó volt kancellár ügyében is.

 

A volt német kancellár, Helmut Kohl vereséget szenvedett, de jól viseli. Egy német bíróság ugyanis a múlt héten úgy döntött: részben nyilvánosságra hozhatók azok az akták, melyeket az 1980-as években a volt keletnémet titkosszolgálat, a Stasi vezetett az akkor hivatalban lévő nyugatnémet miniszterelnökről. A bíróság döntése értelmében a Kohl magánéletéről szóló adatok - melyek nagy részét a Stasi illegális telefon-lehallgatások útján gyűjtötte - továbbra is zárolt anyagot képeznek. Azok az iratok azonban, melyek Kohl politikusi tevékenységével foglalkoznak, kutathatók - olvasható a brit Guardianben.


Az akták nyilvánosságra hozásának különös jelentőséget ad, hogy azokban arról a korrupciós botrányról is találhatók információk, mely röviddel azután pattant ki, hogy Kohlt az 1998-as választáson legyőzte szociáldemokrata ellenfele, a jelenlegi miniszterelnök, Gerhard Schröder.


Annak idején Kohl elismerte: titokban illegális juttatásokat fogadott el pártja, a Kereszténydemokraták számára. Azt azonban nem volt hajlandó közölni, kitől származtak az adományok.


A német politikai életben Spendenaffäre néven elhíresült korrupciós botrány igencsak aláásta Kohl tekitélyét, melyet a leghosszabb ideig hivatalban lévő és legsikeresebb német miniszterelnökként szerzett, akinek eredményei közé tartozik a német újraegyesítés is. A botrány valószínűleg az 1980-as évek elejére nyúlik vissza, amikor a Stasinak sikerült beférkőznie a nyugatnémet politikai vezetés legfelsőbb köreibe.


Múlt héten Kohl ügyvédje azt nyilatkozta a Spiegelnek, hogy a 74 éves politikus "nagyon elégedett" a bíróság döntésével.


A döntés értelmében azonban nem a teljes Stasi-anyag kerül napvilágra, hiszen a volt kancellár magánéletéről gyűjtött információk természetesen továbbra is titokban maradnak. A 7000 oldalra rúgó iratanyagból így is 2500 oldal válik kutathatóvá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár