2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pinkerton, az FBI előfutára

2004. július 1. 18:00

Százhúsz éve, 1884. július 1-jén halt meg Chicagóban Allan Pinkerton, a világ legismertebb detektív-ügynökségének megalapítója, az első amerikai magánnyomozó.

A mindent látó szem

Allan Pinkerton
Pinkerton 1819. augusztus 25-én született a skóciai Glasgow-ban egy rendőr és egy szövőnő fiaként. A család nagy szegénységben élt, mert az apa sérülései miatt elvesztette munkáját, így korán kádárinasnak kellett állnia. A munkások jogaiért küzdő chartista mozgalom tagjaként gyakran került szembe a hatóságokkal, a körözés elől menyasszonyával Kanadába szökött. Új-Skócia partjai előtt hajótörést szenvedtek, így egy fillér nélkül vetődtek partra. Pinkerton a határon átszökve Chicagóban lett kádár egy szeszfőzdében, majd néhány év múlva egy skót emigránsok lakta kis településen saját vállalkozást próbált nyitni.


A legenda szerint egy erdőben nézett fa után, amikor munka közben lepett meg egy pénzhamisító bandát. Értesítette a helyi seriffet, akivel együtt letartóztatta a bűnözőket. A bátor és becsületes fiatalember két helyi vállalkozó támogatásával újabb bandákat leplezett le s hamarosan ő volt a seriff "félállású" helyettese. Amikor azonban megpályázta a tisztséget, a választáson utolsónak jött be: a helyiek nem tudták megbocsátani neki, hogy rabszolgákat szöktetett át Kanadába.


A kisvárosi politikától megcsömörlött Pinkerton visszaköltözött Chicagóba, ahol jobban méltányolták: több megbízást kapott pénzhamisítók, emberrablások felderítésére. 1852-ben alapította meg nyomozással foglalkozó magáncégét. A cég jelszava "sosem alszunk", jelképe a "mindent látó szem" volt - ez ihlette a magándetektív angol megnevezését (private eye).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár