2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A roma holokauszt emléknapja

2004. augusztus 2. 10:08

Korábban


A cigányokról nem tudtak mit leszedni

1944. augusztus másodikán - egyetlen éjszaka alatt - négyezer romát megölve felszámolták az auschwitzi cigánytábort. A Roma Sajtóközpont túlélőkkel készített interjúkat.

Romák az 1848-as szabadságharcban

A magyarországi romák jelentős szerepet játszottak a szabadságharcban, ezért maradt fenn jó néhány fegyverkovács, fegyverjavító, ágyúöntő, és tábori muzsikus roma neve.

A holokausztról a mai Magyarországon

1945 óta a magyar holokausztról több évtizeden át csakis a mindenfajta szembenézést elkerülő hidegháborús antifasiszta ideológia keretén belül esehetett szó. A felelősséget elhárító propagnadisztikus maszatolást a rendszerváltás kezdetén társadalmi szintű szembenézést sürgető, intenzív vita váltotta fel értelmiségi körökben.

Csendes virrasztás - rendkívüli nyitva tartás a Holokauszt Emlékközpontban

Augusztus 2-án és 3-án rendkívüli nyitvatartással tiszteleg a holokauszt roma áldozatainak emléke előtt a budapesti Holokauszt Emlékközpont, amely augusztus 2-án, hétfőn este 20.00 órakor kinyitja kapuit, és éjjel 02 óráig nyitva tart, várva a látogatókat.

 

Az Emlékközpontban jelenleg három kiállítás látható: az Auschwitz Album, a Pharrajimos emlékezete és a Hűlt Hely című kiállítások.

 

Másnap, augusztus 3-án délelőtt 11 órakor gyertyagyújtással, siratódalok éneklésével, és az áldozatok neveinek felolvasásával folytatódik az emlékezés. A szervezők várják a túlélőket és a hozzátartozókat, hogy minél többen jöjjenek el és töltsék ki azt az adatlapot, amelyeknek segítségével az Emlékközpont gyűjti a holokauszt magyar állampolgárságú áldozatainak neveit. Jelenleg az emlékfalon mintegy hatvanezer magyar holokauszt áldozat neve olvasható, köztük roma származású embereké is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár