2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Anglia legrégibb női aktja

2004. augusztus 3. 09:08

Korábban


Millió éves műalkotás

Egy bulgáriai barlangban valószínűleg megtalálták a szimbolikus gondolkodás eddig ismert legrégebbi nyomát - még akkor is, ha a szóban forgó alkotás csupán állatcsontba vésett rovátkákból áll.

A pucér keblek aranykora

A 17. századi angol asszonyok, királynőktől az utcanőkig, gyakran hordtak olyan ruhát, mely fedetlenül hagyta az egyik vagy akár mindkét mellüket - derül ki egy mentalitás-történeti kutatásból, mely a kor populáris kultúráját, azon belül is a népszerű ballada-illusztrációkat elemzi.

Hosszúnyakú madár vagy guggoló akt

Madár vagy női akt

Kiderült, hogy a barlang egykori lakói úgy vésték bele ábráikat a mészkőbe, hogy követték annak természetes erezetét. "Ezért nem vettük őket észre korábban" - mondta Bahn. "Elég magasan voltak, és nem is gondoltuk, hogy bármit is találunk a mennyezeten. A régészetben ugyanis általában azt találod meg, amit keresel. Persze volt, amit már tavaly is láttunk, ám azt egyrészt fosszíliáknak másrészt a természetes erózió jeleinek gondoltuk. A jégkorban pedig nagyon kevés dekorált barlangmennyezet készült, ezzel a technikával pedig összesen kettő."

A tudósok kb. 90, de legalábbis több tucat különálló ábra napvilágra kerülésében bíznak.


"Számomra a művészi meztelen női ábrázolások a legérdekesebbek" - nyilatkozta Pettitt. "A behajlított térdő, feneküket kinyomó, bumeráng alakú ábrák meggyőződésem szerint ugyanis meztelen nőket ábrázolnak. Én még két hosszú nyakú madárnak is értelmezhető ábráról gondolom úgy, korai aktról van inkább szó. Utóbbi képek talán a nők által a barlangban előadott rituális táncot ábrázolhatják." Pettitt szerint az angliai barlangban talált képek hasonlítanak a jóval bonyolultabb, hasonló időszakból származó németországi leletekhez.


Bahn azonban csak részben ért egyet kollégájával. "A régészet és a művészettörténet nem egzakt tudományok. Ahol Paul  stilizált nőket lát, mi csak négy madarat látunk, és ezek közül talán az egyik lehet női alak."


A barlangok a kor közösségeinek életében fontos szerepet játszottak. Gyakran spirituális helyek voltak, ahol a közösség szemében az anyagi világ a szellemi szférákkal találkozott. "A művészet a kisközösségek életében egész másképp működött, mint később" - magyarázta Pettitt. "Jobban beágyazódott a társadalomba, és egy sor, a közösség működésével kapcsolatos szabályt ennek segítségével fejeztek ki." A barlang vitathatatlanul fontos, és a közeljövő kutatásainak is kiemelkedő célpontja lehet, ugyanis eddig alig 14 négyzetmétert tártak fel a mennyezetből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár